Atlétika

Szeptember 11-én kapta meg az amerikai állampolgárságot a bostoni gyanúsított

  • MTI

A bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet szökésben lévő gyanúsítottja, a 19 éves Dzsohar Carnajev 2012. szeptember 11-én kapta meg az amerikai állampolgárságot - jelentette a CBS televízió.

Korábbi sajtójelentések szerint a fivérek közül csak a rendőrökkel folytatott tűzharcban halálos sebet kapott, 7 évvel idősebb Tamerlan Carnajev kapta meg az Egyesült Államok állampolgárságát, öccse pedig állandó tartózkodásra és munkára jogosító zöld kártyával rendelkezett. Pénteken hivatalosan cáfolták, hogy a báty amerikai állampolgár lett volna. A Foreign Policy című magazin úgy értesült, hogy Tamerlan Carnajev éppen a honosítás reményében igyekezett bekerülni az amerikai ökölvívó válogatottba. Johannes Hirn fotóalbumot is készített róla, Bokszolni fog az útlevélért címmel. Hirn szerint Tamerlan arról beszélt, hogy hacsak Csecsenföld nem válik függetlenné, inkább amerikai, mintsem orosz színekben szállna ringbe.

A CNN beszámolója szerint a nyomozók úgy vélik, hogy a két fivér közül az a idősebbik volt a vezéregyéniség. Tamerlan hithű muszlim volt, és a félig olasz, félig portugál barátnője is áttért a mohamedán vallásra. A Carnajev fivérek anyja, Zubeidat Carnaeva  szerint fiának vallásos érzületei öt évvel ezelőtt kezdett elmélyülni.

A CNN úgy értesült, hogy Tamerlan Canajev 2012 januárja és júliusa között Oroszországban tartózkodott. Az ifjabbik testvér, Dzsohar az interneten az iszlámra, Szíriára és a csecsen függetlenségre vonatkozó linkeket posztolt. A massachusettsi rendőrség pénteki bejelentése szerint nincs rá bizonyíték, hogy a Carnajev fivéreknek lett volna cinkostársuk, vagy hogy a gyanúsítottak kapcsolatban álltak volna az al-Kaidával, vagy valamelyik, a terrorszervezettel szövetséges csoporttal. A nap folyamán a fivérek lánytestvérének lakását is átkutatták New Jerseyben.