Bajnokok Ligája

Egyelőre elmaradt az El Clásico, német-spanyol párharcokkal folytatják

Pénteken délben a svájci Nyonban tartották a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének sorsolását. Ezúttal Ruud van Nistelrooyra bízták a golyókat. A holland a Bayern München mellé a Barcelonát húzta, a Dortmundot pedig a Real Madriddal hozta össze.

A Bajnokok Ligája elődöntőinek párosítása

A pénteki, nyoni sorsoláson kiderült, hogy mindkét német csapat hazai pályán játssza az első mérkőzést spanyol riválisa ellen.

A Bayern tavaly a Real Madriddal vívta az eldöntőt, s jutott fináléba, ezúttal viszont a másik spanyol sztárcsapat vár rá. A német bajnokságot már megnyert müncheniek a kieséses szakaszban előbb az Arsenalt, majd - a vártnál sokkal könnyebben - a Juventust ütötték ki. A legutóbb 2011-ben győztes Barcelona szintén eljutott tavaly az elődöntőig, ám a Chelsea-vel szemben alulmaradt. Ezúttal a 16-ban az AC Milant búcsúztatta, a negyeddöntőben pedig a Paris Saint-Germaint, utóbbit csak idegenben lőtt több góllal. A Bayern és a Barcelona a BL-ben legutóbb a 2009-es negyeddöntőben csapott össze egymással, s akkor a katalánok 4-0-ás összesítéssel jutottak tovább.

A másik párharc külön érdekessége, hogy ősszel egy csoportban szerepelt a Dortmund és a Real, s akkor a németek örülhettek: otthon 2-1-re győztek, idegenben pedig 2-2-es döntetlent értek el, s ezzel megnyerték a kvartettet. A kieséses szakaszban a dortmundiak előbb a Sahtar Donyecket, majd a Málagát verték. A spanyolokon úgy jutottak túl, hogy a visszavágó 91. percében még 2-1-es hátrányban voltak. A madridiak a Manchester United elleni rangadót megnyerve, illetve a Galatasayt búcsúztatva meneteltek a négy közé.

Az 1998-as elődöntőben találkozott egymással legutóbb a kieséses szakaszban a Dortmund és a Madrid, s akkor a későbbi győztes Real - a most a Bayernt irányító - Jupp Heynckes vezetésével verte a címvédő BVB-t.

Bajnokok Ligája
elődöntők
Bayern München-Barcelona
Dortmund-Real Madrid
Az elődöntők első mérkőzéseit április 23-án és 24-én játsszák, a visszavágókra pedig egy héttel később kerül sor. A döntőt május 25-én a londoni Wembley Stadionban rendezik.

12:30 - A Dortmund a Real Madridot látja vendégül az első meccsen.

12:30 - A bajorok a Barcelonát fogadják.

12:29 - Van Nistelrooy elsőként a Bayern Münchent húzta ki.

12:18 - Lezajlott az Európa Liga elődöntőjének sorsolása (Fenerbahce-Benfica, Basel-Chelsea). Hamarosan a Bajnokok Ligájával folytatják.

12:05 - Az UEFA honlapja nem viccelt, tényleg az Európa Ligával kezdenek. Ruud van Nistelrooy segít a sorsolásban.

11:45 - A Barcelona megnyerte csoportját, csupán Glasgow-ban hajtott fejet, a Celtic 2-1-re elverte. A nyolcaddöntőben kis híján elvérzett a katalán egylet, 2-0-ra kikapott az AC Milan otthonában, ám a visszavágón fölényesen 4-0-ra nyert. A negyeddöntőben egyszer sem tudta legyőzni a Paris Saint-Germaint, idegenben rúgott gólokkal érkezett meg a legjobb négy közé. Korábban négyszer nyerte meg a serleget (1992, 2006, 2009, 2011).

11:25 - A Bayern München az elmúlt három évben kétszer jutott be a döntőbe, de mindkétszer vereséget szenvedett. Ősszel a csoportmeccsek során meglepő vereséget szenvedett a BATE Boriszov ellen, de aztán megnyerte négyesét a Valencia előtt. A nyolcaddöntőben az Arsenalt, a negyeddöntőben pedig a Juventust búcsúztatta. Korábban négy alkalommal hódította el a trófeát a bajor alakulat (1974, 1975, 1976, 2001).

11:00 - A Real Madrid története során 24. alkalommal került be a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjébe, kilencszer elhódította a trófeát. Sorrendben harmadszor játszhat a legjobb négy között, 2011-ben és 2012-ben sem sikerült döntőbe jutnia. Idén a Dortmund mögött második helyen került tovább csoportjából, majd a Manchester United és a Galatasaray testén keresztül érkezett meg az elődöntőbe.

10:45 - A Bajnokok Ligája elődöntőjének egyik résztvevője a Borussia Dortmund, amely 1997-ben megnyerte a sorozatot. A német gárda 15 éve szerepelt utoljára az elődöntőben, az állva maradt együttesek közül egyedüliként veretlen az idei kiírásban. A Dortmund a csoportmeccsek során a Real Madrid, az Ajax és a Manchester City előtt nyerte meg kvartettjét. A nyolcaddöntőben a Sahtart, a nyolc között pedig a Málagát búcsúztatta.

10:40 - Az elődöntő sorsolása újítás, ugyanis a korábbi években a nyolcaddöntőket követően már az ágakat is meghatározták, minden csapat pontosan tisztában volt azzal, hogy továbbjutása esetén ki ellen folytatja. Egy másik változás, hogy előbb kerül sor az Európa Liga sorsolásra és csak aztán következik a Bajnokok Ligája.

Nistelrooy

Van Nistelrooy korábban többek között a Real Madridban is szerepelt. A holland csatár pénteken délben a Borussia Dortmund, a Bayern München vagy a Barcelona nevét húzhatja egykori csapata, a királyi gárda mellé. Az elődöntők első mérkőzéseit április 23-án és 24-én játsszák, a visszavágókra pedig egy héttel később kerül sor. A döntőt május 25-én a londoni Wembley Stadionban rendezik.