Utánpótlás

A Sándor Károly Akadémia versenyre kelhet a Barcelonával és a Sportinggal

A Sporttanulmányok Nemzetközi Központjának (CIES) elemzése szerint a holland Ajax Amsterdam utánpótlás-nevelő központjából kerül ki a legtöbb futballista; a listán az agárdi Sándor Károly Akadémia az ötödik.

A CIES 31 európai futballbajnokság csapatait vizsgálta abból a szempontból, hogy melyik klub neveltjeit alkalmazza. Figyelembe azokat a játékosokat vették, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három esztendőt töltöttek el az adott egyesület utánpótlásképző bázisán.

Az Ajax 69 labdarúgóval végzett az élen, a klub műhelyéből olyan sztárjátékosok kerültek ki, mint Nigel de Jong (AC Milan), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Wesley Sneijder (Galatasaray), Urby Emanuelson (Fulham), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain) és Maarten Stekelenburg (AS Roma).

A második helyen a szerb Partizan Beograd, míg a harmadikon a horvát Hajduk Split végzett. A negyedik az FC Barcelona lett, amelyet - holtversenyben a lisszaboni Sportinggal - az MTK bázisának tekinthető agárdi Sándor Károly Akadémia követ.

A tanulmány arra is kitér, hogy a legszerényebb költségvetésű bajnokságokban, így például a magyarban is - a csehekkel, a szlovákokkal és a finnekkel egyetemben - játszik a legtöbb saját nevelésű futballista; összességében a játékosok 27 százaléka kerül ki a helyi akadémiákról. Az öt európai topbajnokságban - vagyis az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol pontvadászatban - ez a szám mindössze 17,2 százalék.