Atlétika

Véget érhet Paula Radcliffe pályafutása

  • VNA

Bár még szeretne futni, sérülései miatt várhatóan vissza kell vonulnia a női maratoni futás világrekorderének.

Elhúzódó sérülései miatt hamarosan véget érhet a brit maratoni futó, Paula Radcliffe pályafutása. A 42.195 méteres táv világrekordere a BBC-nek adott interjújában beszélt a mögötte hagyott nehéz időszakról és arról, miként képzeli el a jövőt: "A korábbi céljaim szinte kivétel nélkül köddé váltak, hiszen reálisan nézve most olyan helyzetben vagyok, hogy nem tudom őket elérni" - nyilatkozta a 39 esztendős atlétanő. "Az utóbbi hónapokban még arra sem voltam képes, hogy a gyermekeim mellett tudjak futni. Ilyenkor az ember sok mindenen elgondolkozik. Talán az a legfontosabb most, hogy egy normális életet tudjak élni és csak utána lesz, lehet fontos az is, hogy versenyeken indulhassak" - teszi hozzá "vészjóslóan" Radcliffe.

A kiváló brit hosszútávfutó tavaly élete ötödik olimpiáján szerepelhetett volna Londonban, ám lábsérülései miatt végül nem tudott elindulni a számára hazai közönség előtt rendezett olimpián. Radcliffe következő célja az idei mezei futó világbajnokság volt, ám a múlt hét végén a lengyelországi Bydgoszczban rendezett eseményen sem tudott elindulni. Radcliffe a 2003-as londoni maratoni óta tarja a táv valaha futott legjobb női időeredményét (2:15,25). "Most arra tudok  csak gondolni, hogy legalább egy 10.000 méteres versenyen esetleg még el tudok indulni. Fontos dilemma előtt állok, mert szeretném a pályaversenyekkel befejezni a pályafutásomat, ugyanakkor az is fontos, hogy húsz év múlva is lábra tudjak állni" - teszi hozzá a brit futónő, aki az utcai futóversenyeken számos sikert ért el, de az olimpiákkal nem sok szerencséje volt.

A 2000-es játékokon Sydneyben 10.000 méteren lett negyedik, majd nagy esélyesként az athéni olimpia maratoni versenyén féltávnál, könnyeivel küszködve kellett feladnia a küzdelmet. A pekingi olimpián ismét esélyes volt, ott azonban az egyik edzésen elszenvedett fáradásos törése miatt nem tudott igazán jól futni és lett végül 23. helyezett a klasszikus maratoni távon.