Magyar válogatott

Böde mentett pontot Isztambulban, él a remény a pótselejtezőre

A magyar labdarúgó-válogatott 1-1-es döntetlent játszott kedden a török csapat vendégeként Isztambulban, világbajnoki selejtezőmérkőzésen. A hazaiak Burak Yilmaz révén a 62. percben szereztek vezetést, majd a csereként beálló Böde Dániel a 71. percben egyenlített.

Hatalmas üdvrivalgás közepette vonultak ki a csapatok a pályára, a magyar Himnusz alatt szórványos füttyszó hallatszott, míg a török alatt a lelátó tetejéről egy hatalmas török zászló "kúszott le", amely beterítette az egész felső karéjt.

Egervári Sándor egy helyen változtatott a románok elleni kezdőcsapathoz képest: a törökök ellen Szabics Imre helyett Varga József futott ki a gyepre, vagyis egy csatár, Szalai Ádám volt a pályán. A törököknél a sérüléssel bajlódó Hamit Altintop a kispadra került.

Rosszul kezdte a mérkőzést a magyar csapat, az első negyedórában szinte csak nyomozta a labdát, és ha meg is szerezte, csak pillanatokra tudta megtartani. Az első helyzet Nuri Sahin előtt adódott, egy szöglet után fejelt, de Király biztosan védett. Nem sokkal később Szalai vállalkozott lövésre 20 méterről a csúszós füvön, középre ment a labda, Onur Kivrak kezei közé. Az első tíz percben három sarokrúgást is elvégezhettek a törökök, de komolyabb helyzetük egyikből sem lett.

A 17. percben már nagy lehetőséget szalasztottak el a félholdasok, Bulutot indították, Vanczák beragadt, Király jött a kapujából, nem érte el a játékszert, de ki tudta szorítani jobbra a törököt, aki a rövid sarok mellé lőtt. Két perc múlva Szalai gyengén a a jobb sarok mellé helyezett. A 23. percben Putul távolról csavart a bal felső fölé, a 24. percben a félidő legnagyobb helyzete maradt ki, mégpedig a mieink előtt: Hajnal szabadrúgását Vanczák fejelte a jobb sarokra, Kivrak kiütötte a labdát, a kipattanót is a védő lőtte el, a kapusról a felső lécre pattant a labda.

Dzsudzsák Balázs lövése felejthetőre sikeredett, közben szépen-lassan rendezte sorait a magyar csapat. A félidő hajrájában azonban ismét a törökök domináltak, egyszer Mészárosról pattant le a kapuba tartó lövés, többször Király mentett, de volt olyan is, amikor a berobbanó török csatár centikkel maradt le a beadásról. Yilmaz egymaga akár több gólt is szerezhetett volna, szerencsére maradt a 0-0 a szünetig.

Egervári Sándornak kényszerből kellett cserélnie a folytatásra, a megsérülő Korcsmár Zsoltot Guzmics Richárd váltotta, aki mindössze másodszor lépett pályára a címeres mezben. A folytatásban is a hazaiak futballoztak fölényben, agresszíven letámadtak minket. Egyszer-egyszer azért előre tudtunk törni, az 55. percben Dzsudzsák iramodott meg, majd visszagurított Hajnalnak, aki 11 méterről eltörte a labdát. A 63. percben megszerezték a vezetést a törökök: Arda Turan előreívelésénél Mészáros Norbert lemaradt emberéről, Burak Yilmazról, aki négy méterről a hálóba bólintott (1-0).

A szövetségi kapitány kockáztatott, Hajnal Tamás helyére Böde Dániel küldte be. Bejött a csere, az egyenlítő gólt pár perccel később a Ferencváros csatára szerezte, Kádár Tamás hatalmas bedobása után a török kapus tétovázását és egy védő ügyetlenkedését kihasználva közelről a kapuba lőtt (1-1).

A magyar gól megfogta a hazai együttest, míg nálunk jól működött a két csatáros felállás, a 77. percben Szalai ugratta ki Bödét, aki kissé hosszan tolta meg a labdát és jobbról a kapusba lőtt, a szöglet után pedig Guzmics fejelt kevéssel a jobb sarok mellé.

Egervári ezután mégis lehozta a pályáról Szalait és a biztonságra törekedve Elek Ákos cserélte be. A hátralévő időben a törököknek voltak helyzeteik, ám Király, Vanczák és Kádár vezérletével a védelem állta a sarat, és ezúttal a kritikus hosszabbítás sem alakult számunkra kedvezőtlenül. A magyarok ugyanakkor a támadás lehetőségét is feladták, a törökök pedig megtörten játszottak.

A lefújás után a magyar játékosok kört alkotva összeölelkeztek, ezzel jelezve, hogy a vesztett helyzetből mentett egy ponttal is elégedettek. A válogatott  története során még sosem nyert tétmérkőzést Törökországban, de barátságos meccsen is 29 éve sikerült legutóbb ez a bravúr.

Egervári Sándor együttese ezzel a döntetlennel hat mérkőzésen 11 pontot gyűjtött, és továbbra is a D csoport második helyén áll a vb-ezüstérmes hollandok mögött. A vb-selejtező következő, szeptemberi körében Románia vendége lesz.

Vb-selejtező, D csoport, 6. forduló:
TÖRÖKORSZÁG - MAGYARORSZÁG - 1-1 (0-0)
Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion, vezette: Milorad Mazsics (szerb)
gólszerző: Yilmaz (63.), ill. Böde (71.)
sárga lap: Irtegün (59.), Yilmaz (87.), ill. Varga (48.), Dzsudzsák (58.), Böde (75.), Király (90+3.)
 
TÖRÖKORSZÁG: Kivrak - Gönül, Kaya, Irtegün, Hasan Ali - Sahin (Frei, 90.), Inan - Arda Turan, Potuk (Altintop, 70.), Bulut (Erdinc, 79.) - Yilmaz.
Szövetségi kapitány: Abdullah Avci. Cserepad: Cserék: Demirel, Zengin, Altintop, Sahan, Kurtulus, Zan, Ekici, Erdinc, Erkin, Koyunlu, Korkmaz, Sararer.
 
MAGYARORSZÁG: Király - Vanczák, Korcsmár (Guzmics, 46.), Mészáros, Kádár - Varga, Pintér - Koman, Hajnal (Böde, 68.), Dzsudzsák - Szalai (Elek, 78.).
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor. Cserepad: Bogdán, Megyeri, Guzmics, Lipták, Elek, Rudolf, Böde, Halmosi, Gyurcsó, Szabics, Pátkai, Kovács I.
A D csoport állása:
    M Gy D V Rg Kg Gk P
1. Hollandia 6 6 0 0 20 2 +18 18
2. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 13 8 +5 11
3. Románia 6 3 1 2 10 10 0 10
4. Törökország 6 2 1 3 7 7 0 7
5. Észtország 6 2 0 4 3 9 -6 6
6. Andorra 6 0 0 6 0 17 -17 0

Élő közvetítés:

90+4. perc: Szabadrúgást végezhettünk el, de alighogy ellőtük a labdát, a bíró lefújta a meccset. 1-1, egy pont szereztünk Isztambulban.

90+3. perc: Király kapott sárga lapot időhúzásért, noha közben pénzérmékkel dobálták.

90. perc: Négy perc a ráadás.

90. perc: Sahint Frei váltotta.

87. perc: Kádárt kell ápolni Yilmaz szabálytalansága után.

86. perc: Altintop távoli lökete Királyé lett.

84. perc: Turan az ötös bal oldaláról fejel, mellé.

84. perc: Vanczák volt erőszakos Turannal, megúszta a sárgát.

82. perc: Gönül jobbról cselezett befelé, nagy nehézségek árán felszabadított a védelem, Pintér pörölt a társakkal.

79. perc: Bulut helyén Mevlüt Erdinc.

78. perc: Szalai le, Elek Ákos a pályán.

77. perc: A jobb oldali szöglet után Guzmics fejelt kevéssel a jobb sarok mellé.

77. perc: Böde indult meg Szalai passzával, kissé hosszan tolta meg a labdát és jobbról a kapusba lőtt, onnan szögletre pattant a labda.

76. perc: Arda Turan - nem először - átkígyózott három emberen, balról, szinte az alapvonaltól lőtt, Király bele tudott kapni.

75. perc: Böde könyököl Irtegün arába, sárga a csatárnak.

72. perc: A semmiből, de nagyon jól jött a gól.

71. perc: GÓÓÓL! Kádár bal oldali óriási bedobása Kayáról Böde Dánielhez pattant, aki lecsapott rá és a hosszú sarokba pofozta (1-1).

70. perc: Hamit Altintop állt be Potuk helyére.

69. perc: Sahin távoli szabadrúgását Király könnyedén húzta le.

68. perc: Két csatáros felállásra váltunk, Hajnal Tamás helyén Böde Dániel a pályán.

63. perc: Eddig bírtuk... Turan a 16-os bal csücske előtt ívelt a túloldalra, Yilmaz levált Mészárosról és négy méterről a kapu bal oldalába fejelt (1-0).

61. perc: Hajnal jobb oldali beadását Kivrak húzza le, Szalai nem tudta elfejelni a labdát.

60. perc: Dzsudzsák balról a túloldalra ívelt, ahol egyetlen magyar sem volt...

59. perc: Bekir Irtegün sárgult be Szalai Ádám visszahúzásáért.

58. perc: Inan ívelt be, Király másodjára fogta a labdát.

58. perc: Kádár lekönyökölte ellenfelét, majd Dzsudzsák feleslegesen reklamált, sárga a szélsőnek, és szabadrúgás jobbról.

56. perc: Kádár mentett szögletre, amit aztán Vanczák fejelt ki.

55. perc: Helyzet, Dzsudzsák iramodott meg, majd visszagurított Hajnalnak, aki 11 méterről eltörte a labdát.

54. perc: Yilmaz a 16-os előteréből a kapu fölé tüzelt.

53. perc: Vanczák adott be jobbról, blokkolták, a a kipattanó Hajnalé, nem tudta megtartani a labdát.

50. perc: Mészáros fejelte ki a labdát Bulut elől.

48. perc: Sahint kapura tekerte éles szögből a szabadrúgást, elsuhant a bal felső mellett.

47. perc: Arda Turan ütközött a 16-os jobb sarka előtt vargával, a magyar kapott sárgát, jogtalannak tűnik.

46. perc: Kényszerű csere a mieinknél, Korcsmár Zsolt combja megsérült, Guzmics Richárd váltotta.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés, a törökök indították útjára a labdát.


45+2. perc: Vége az első félidőnek. A vége már-már borzalmas volt, Egervári Sándornak rendet kell tennie a fejekben.

45+1. perc: Yilmaz egy az egyben megverte Mészárost, aztán jobbról gyengén lőtt, Királyról szögletre pattant a labda. Ami a kapusé.

45. perc: Egy perc a hosszabbítás.

43. perc: Sahin próbálkozását blokkolják, a kipattanó Buluté, aki nyolc méterről nagy helyzetben lő, Király kiüti a labdát szögletre.

43. perc: Másodpercekre sincs nálunk a labda, csak a szerencse mentette meg a magyarokat a góltól az utóbbi percekben.

41. perc: Putuk cselezte ki a védelmet, az ötös bal sarka előtt gurít, a labda elment keresztben a kapu előtt és szerencsére Yilmaz sem érte el.

40. perc: Yilmaz 16-ról a bal sarok mellé bombázott.

40. perc: Király öklözte ki a labdát az újabb hazai szöglet után, a kipattanót Mészáros blokkolta. Nem szabadult fel a kapu, Yilmaz balról a bal sarok mellé helyezett.

38. perc: Ezúttal Turan ívelt jobbról, Yilmaz 12 méterről a kapu fölé fejelt.

37. perc: Gönül jobb oldali beadása elsuhant a fejek felett.

35. perc: Hajnal ütközött a Koman jobb oldali beadását lehúzó Onur Kivrakkal a csúszós talajon, ápolni kell a kapust.

32. perc: Inan távoli lövését blokkolta Varga.

31. perc: Sahinról lemaradtak a védők, a középpályás 15 méterről kapásból a kapu jobb oldala mellé tüzelt.

30. perc: Elsült Dzsudzsák bal lába, a léc fölött suhant el a labda.

27. perc: Arda Turan Vanczákot és Vargát kicselezte a bal oldalon, Korcsmár azonban szépen szerelte.

25. perc: A szöglet után kontráznak a félholdasok, Yilmazt kissé jobbról gyengén lőtt, Király vetődött a labdára. Szabadrúgás kifelé, mert a támadó megrángatta Vargát.

24. perc: Nagy lehetőség maradt ki! Hajnal a térfél közepéről ívelt a kapu előterébe szabadrúgásból, Vanczák fejelt a jobb sarokra, Kivrak kiütötte a labdát, a kipattanót is a védő lőtte el, a kapusról a felső lécre pattant a labda.

23. perc: Potuk 24-ről csavart a bal felső fölé.

21. perc: Varga jobbról ívelt, lövésnek és beadásnak sem volt jó, Kivrak húzta le a labdát.

19. perc: Koman Vladimir indította Szalait, aki 14-ről laposan jócskán a jobb sarok mellé lőtt.

17. perc: Bulutot indították, Vanczák beragadt, Király jött a kapujából, nem érte el a játékszert, de ki tudta szorítani jobbra a törököt, aki a rövid sarok mellé lőtt.

15. perc: Kádár harcolt Potukkal, kirúgás.

Nem tudjuk megtartani a labdákat, a törökök erőszakosok, azonnal letámadnak.

12. perc: Potuk tűzte rá a lecsorgót, méterekkel mellé ment.

12. perc: Sahin tekert be jobbról, nem szabadult fel a kapu, majd Kádárról pattant újabb szögeltre a labda.

11. perc: Arda Turan balról beívelt labdáját Mészáros fejelte szögletre.

10. perc: Potuk adott be balról laposan, szerencsére nem volt érkező, a védőké a labda.

9. perc: Burak Yilmaz lőtt Király Gábor kezébe, de már les.

6. perc: Yilmaz lódult meg, Korcsmár és Kádár együttesen szerelte.

5. perc: Szalai vállalkozott lövésre 20 méterről a csúszós füvön, középre ment a labda, Onur Kivrak kezei közé.

5. perc: Ahogyan az várható volt, a törökök megpróbálják minél nagyobb nyomás alá helyezni a magyarokat.

2. perc: A bíró visszafújta a sarokrúgást, másodjára Hasan Ali fejelte kapura a megcsúsztatott labdát, Király biztosan védett.

1. perc: Szöglethez jutottak a törökök, Kádár mentett Arda Turan elől.

1. perc: A mieink kezdték a mérkőzést. Hajrá magyarok!

19:25 - Isztambulban nincs telt ház, az 51 ezer férőhelyes arénában, 30-35 ezren lehetnek.

19:23 - A csapatok már a pályán, a magyar himnusz következik.

19:19 - Isztambulban esik az eső.

19:15 - A törököknél a sérüléssel bajlódó Hamit Altintop a kispadra került.

19:13 - Az MLSZ TV a válogatott kedd délelőtti átmozgató edzésén szólaltatta meg Csábi Józsefet, a szakmai stáb egyik tagját, valamint a románok elleni meccset végigjátszó Pintér Ádám-Király Gábor kettőst.

19:06 - A magyar válogatott öt meccsen szerzett tíz pontjával a vb-ezüstérmes és százszázalékos hollandok mögött a pótselejtezőt érő második helyen áll a csoportjában úgy, hogy a románokat jobb gólkülönbségével előzi meg. A törökök jelenleg négypontos hátrányban követik a magyar-román párost. A románok ma este Hollandiában vendégeskednek.

19:04 - Szabics Imre a sajtótájékoztatón elmondta, a Sturm Graz együttesével játszott már Törökországban Bajnokok Ligája-meccset, s az alapján fantasztikus hangulatra számít az arénában. Hozzátette, kellemes emlékeket őriz az összecsapásról, mert döntetlennel zárult, s így mindkét csapat továbbjutott a csoportjából.

19:02 - "Hatpontos meccs lesz, mert a két csapat a románokkal kiegészülve egymással rivalizál a csoport második helyéért. A hazai pálya ellenére a törökök vannak nehezebb helyzetben, mert ők egyértelmű győzelmi kényszerrel lépnek pályára" - mondta a szövetségi kapitány a tegnapi sajtótájékoztatón.

18:58 - A találkozó előtt órákkal már megjelentek a Sükrü Saracoglu Stadion környékén a zászlókat és sálakat kínáló árusok, az egyik bejáratnál pedig egy szurkolók által kifeszített hatalmas molinó hirdette törökül, magyarul és angolul: "mindannyian Attila unokái vagyunk".

Az egész napos tavaszias, változóan felhős idő után az összecsapás kezdete előtt egy órával eleredt az eső, így a játékosok csúszós talajon kezdik majd az összecsapást a Fenerbahce csaknem 51 ezer férőhelyes Sükrü Saracoglu Stadionjában a szerb Milorad Mazic sípjelére (MTI).

18:56 - Egervári Sándor egy helyen változtatott a románok elleni kezdőcsapathoz képest: a törökök ellen Szabics Imre helyett Varga József lesz a pályán.

18:50 - Köszöntjük Kedves Olvasóinkat! Bő félóra múlva kezdődik a Törökország-Magyarország mérkőzés.