Birkózó Eb

A fogyasztástól a döntőig "minden összejött" az aranyérmes Lőrincz Tamásnak

  • MTI

Lőrincz Tamás érzése szerint "ezer év után" sikerült újra győznie Európa-bajnokságon. A kötöttfogású birkózók 66 kilogrammos súlycsoportjának magyarja 2006-os sikerét követően vasárnap Tbilisziben állhatott fel ismét a dobogó tetejére kontinensviadalon.

"Ma minden nagyon összejött, ilyen sorsolásom talán még sosem volt, ha nekem kellett volna összeállítani, valószínűleg ugyanígy csinálom meg az ágat" - mondta az MTI-nek a tavalyi olimpia ezüstérmese a doppingvizsgálat után.

Azt ugyanakkor hozzátette, hogy ez elsősorban a nyolcad- és negyeddöntőjére igaz, mert az elődöntőben legyőzött török Atakan Yuksel jó birkózónak számít.

"Szétszedtem, de az is igaz, hogy a nyolc között nagyon megkínozták egymást az örménnyel" - kommentálta a fináléba jutásért rendezett meccsét, melyet óriási fölénnyel nyert meg.

A döntővel kapcsolatban megjegyezte, hogy az orosz Adam Kurak jóval nehezebb úton jutott el odáig, ami egyértelműen előny volt a számára. "Kurak tizenegy menetet birkózott, én meg még hatot sem. Hiába a több mint kétórás pihenő, az ilyen megterhelés nem megy ki az emberből ennyi idő alatt."

A finálé első menetében az orosz kiemelése után ő is érezte, hogy probléma lehet, ami miatt elsősorban saját magát okolhatja, mert mint mondta, valami turpisságot akart csinálni, az ilyen helyzetekben "menetrendszerű" dobás helyett.

"Össze se tudom számolni, hányszor volt már ebből bajom, de azért most is megpróbáltam dobás helyett visszaültetni az oroszt, majdnem ráfáztam" - mondta Lőrincz, hozzátéve, alapszabály a birkózásban, hogy a földről felemelt versenyzőt nem teszik vissza a szőnyegre. "Összességében minden rendben volt tényleg, igaz, hogy kilenc kilót kellett fogyasztanom, de még az is jól sikerült, teljesen rendben voltam tegnap a mérésnél is. Nagyon boldog vagyok."

Lőrincznek a vasárnap megszerzett a negyedik Eb-érme, ugyanis két Eb-sikere mellett 2011-ben ezüst-, míg egy évvel korábban bronzérmes volt a kontinensviadalon.