NFL

Idén idegenben nyitja meg a szezont a címvédő

  • MD

A Baltimore Ravens, a profi amerikai futball-liga (NFL) 2012-es bajnoka a 2013-as idénynyitót a 2002-től tartó hagyományokkal ellentétben nem otthon, hanem idegenben fogja lejátszani.

Bár nem lehet azt mondani, hogy nyílt versengés menne Amerika négy major sportága között, mindenesetre az áprilisban induló baseball-liga (MLB) máris 1-0-ra nyeri az NFL-lel való csatározását, mely az NFL szezonnyitójával kapcsolatban alakult ki. 2002 óta hagyomány ugyanis az amerikai futball életében, hogy az aktuális idényt mindig a címvédő nyitja meg, hazai pályán. Egészen tavalyig ez mindig egy csütörtöki napra esett, de 2012-ben a New York Giants derbije a Dallasszal egybeesett volna Barack Obama elnöki beszédével, így átrakták szerdára az idénynyitót.

A 2013-as nyitány körül helyi problémák okoztak fejtörést a Baltimore Ravens és az NFL vezetőinek. Szeptember 5-én ugyanis a Baltimore Oriolesnak, azaz a helyi baseball csapatnak is mérkőzése lesz, alig pár órával az NFL-mérkőzés előtt, és a két stadionnak, a Camden Yardsnak, illetve a Ravens otthonának, az M&T Bank Stadiumnak történetes ugyanaz a parkolója. Ez különböző logisztikai problémát vetett volna fel, nem is beszélve arról, hogy a két csapat közös szurkolói nem biztos, hogy mindkét mérkőzésen részt tudtak volna venni.

Joe Flaccóék 2013-ban idegenben kezdik meg címvédőként a szezont

Felmerült egy röpke gondolat erejére, hogy ismét átrakják szerdára a nyitányt, de mivel az idén a zsidó vallás újévének, a rós hásánának első napjára esik, ezért a liga visszakozott, bár korábban szintén rendeztek az első napon idénynyitót.

"Az Oriolesszal, az NFL-lel és a Ravensszel való tartalmas tárgyalások után világossá vált, hogy ha az Orioles meccsét és a Ravens szezonnyitóját egy napon tartjuk, akkor azok logisztikai nehézségeket eredményeznének Baltimore városának és mindkét csapat szurkolóinak. A Ravens nagyon hálás az Oriolesnak, hogy módosították volna a saját mérkőzésük kezdő időpontját, hogy mi is játszhassunk. De végül a felmerülő parkolási, csúcsidős közlekedési problémák, illetve az Oriole Park és az M&T Bank Stadium körüli tömeg és kocsi zsúfoltság miatt nem jöhet létre ez a kettős játszma" - állt Dick Cass, a Ravens elnökének a közleményében.

A Ravens a szokásos csoportellenfeleken túl idén a Chicagóval, a Detroittal, a Buffalóval, a Miamival és a Denverrel mérkőzik meg idegenben. Ha a liga nagy nézettséget akar a nyitányra, akkor az egyértelmű választás a Denver lenne, akiket Joe Flaccóék a főcsoport-elődöntőben hosszabbítás után ejtettek ki a rájátszásból.