Kajak-kenu

Rájöttem, hogy hibáztam, elnézést kérek - Janics Natasa

  • MTI

A háromszoros olimpiai bajnok kajakos Douchev-Janics Natasa boldog, hogy Magyarországon folytathatja pályafutását.

A versenyző többek között erről beszélt az MTI-nek is elküldött interjúban, amelyet Portugáliából adott.

"Nagyon boldog vagyok, hogy ott folytathatom, ahol abbahagytam, megkönnyebbültem, mert legalább tudom tervezni a jövőmet - mondta Janics, aki március 11-én jelentette be, hogy korábbi terveivel ellentétben mégsem szerb, hanem továbbra is magyar színekben versenyez majd. - A legfontosabb számomra a versenyzés, nem akartam abbahagyni a kajakozást egy olyan rosszul sikerült olimpia után" - nyilatkozta a sportoló, aki a londoni ötkarikás játékokon K-2 500 méteren Kovács Katalinnal ezüst-, K-1 200 méteren pedig bronzérmet szerzett.

Janics hozzátette: elsősorban a sportág hazai ereje, magas színvonala miatt döntött a visszatérés mellett.

A kajakos szeptemberben jelentette be, hogy szülőhazájában, Szerbiában kívánja folytatni a pályafutását. A magyar szövetség (MKKSZ) 150 ezer eurót kér versenyzői engedélyének kiadásához felkészülési hozzájárulás címén. A pénz nem érkezett meg a 2012. november 30-ig megszabott határidőre, a magyar fél ezért nem adta ki az engedélyt, így a nemzetközi szövetség (ICF) is elutasította a benyújtott kérelmet. Ennek következtében a szabályok szerint Douchev-Janics Natasa csak két év kihagyás után versenyezhetett volna szerb színekben.

"Ez a pár hónap elég volt ahhoz, hogy belássam, nekem semmi keresnivalóm sincs szerb versenyzőként. Hozzászoktam az itteni szövetség rendszeréhez, nem tudtam átállni az ottanira" - mondta Janics.

Az 500 méteren egyesben a 2004-es athéni olimpián, valamint K-2 500 méteren Kovács Katalinnal Athénban és 2008-ban, Pekingben aranyérmes Janics a magyar szövetségről elmondta: komoly tradíciókkal rendelkezik, ráadásul éveken keresztül folyamatosan jobbá tette a magyar csapatot: "Rájöttem ki az, aki jót tesz a sportnak és ki az, aki nem. Nem tudnék máshol versenyezni."

Janics tisztában van vele, hogy döntése várhatóan nagy vihart kavar majd a szurkolók körében: "Jól tudom, sokaknak nem tetszett a döntésem, de nem tudják mi van a fejemben. A magyar szurkolónak nagyon sok örömet köszönhetek, rájöttem, hogy hibáztam. Elnézést kérek, ha valaki csalódott bennem, igyekszem majd jóvá tenni, ha lehet..."

A 30 éves sportoló Győrben folytatja pályafutását, korábban Szegeden készült.

"Szegedre nem akartam visszamenni, van okom rá, de nem akarok róla beszélni. Vidéki lány vagyok, Budapest nem nekem való. Remélem, jól fogom érezni magam Győrben is, az ottani egy családias klub" - nyilatkozott.

Janics jelenleg Portugáliában edzőtáborozik, mint elmondta, jó erőben van, ugyanakkor, mint hozzátette: "a fejében vannak még rossz maradványok". Összességében bízik benne, elég gyors lesz majd ahhoz, hogy a magyar válogatottba újra bekerüljön.

"Egyelőre nem várhatok el semmit, de mindenki a legjobbat szeretné magából kihozni. Csapatba szeretnék kerülni, ami Magyarországon nem könnyű" - mondta.

A versenyző a tervek szerint április elején tér vissza Magyarországra.