Biatlon

Szomszédos céltáblát lőtt a német - meglepett csehek

  • VNA

A szombati üldözéses Világkupa versenyt ugyan az osztrák Christoph Sumann nyerte ám, ám sokáig emlékezetes lesz a kapitális hibát elkövető Andreas Birnbacher teljesítménye is.

A fárasztó téli szezon végén már a figyelem is kihagy olykor a versenyzőknél. A Hanti Manszijszkban rendezett üldözéses biatlon versenyen mindez a német Andreas Birnbachernél is előjött. A 12,5 kilométeres táv harmadik lövészetében ugyanis hiába érkezett az élmezőnnyel a német sílövő, ritkán látható hibát követett el. Birnbacher ugyanis a mellette álló cseh Michal Slesingr lőtábláját vette célba - ez a hiba nem vele fordult elő először, időnként bekövetkezik még ilyen magas szinten is.

Birnbacher természetesen így a saját lőlapjáról egyetlen célt sem talált el (Slesingrét amúgy kivétel nélkül lelőtte), így öt büntetőkörre küldték el a versenybírók, amivel el is úsztak az éremszerzési esélyei. A 31 éves német versenyző végül a másik három sorozatában egyszer sem hibázott a lövészetnél, de így is csak a 19. helyet tudta megszerezni az osztrák Christoph Sumann által megnyert verseny során. Az eset kárvallottja a cseh Michal Slesingr volt, aki meglepve látta, hogy más is céloz az ő lőlapjára, így kétségbeesetten emelte fel a kezét, jelezve a zsűrinek, hogy gond van. A cseh biatlonost is megzavarta az eset, aki ebben a sorozatban egy, majd az utolsó lövészetnél még két lövőhibát elkövetve ért célba, végül azonban mégis harmadik lett. A célvonalon ugyan megelőzték őt többen is, ám a zsűri méltányosságból azonos idővel sorolta őt be, mint Martin Fourcade-ot, és ezzel lett Slesingr is holtversenyes harmadik helyezett.

"A hármas lőállásban voltam, Andi Birnbacher pedig a négyesben. A zsűri nagyon lassan reagált a felemelt kezemre, ironikus módon éppen a cseh pályabíró volt lassú. Nagyjából 25 másodpercet buktam az esettel, ráadásul a közjáték miatt elveszítettem a kapcsolatot a vezető csoporttal. Természetesen a komoly hátrány után próbáltam felzárkózni, de ez már nem volt olyan egyszerű fáradt lábakkal. Az a döntés, hogy két harmadik helyet osztottak ki, szerintem méltányos volt ebben az esetben" - nyilatkozta a Birnbacher által okozott különös eset és a "happy end" kapcsán a cseh biatlonos.