Rio 2016

Harmonizálják az olimpiai versenyszámokat a lovasok

  • VNA

A military szakág rovására több díjlovas vehet majd részt a 2016-os nyári olimpián - ezt javasolja a nemzetközi szövetség.

A sikeres londoni olimpia után nyugodt körülmények között tervezheti meg a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) a következő négy éves versenyidőszakot. A riói olimpiára vonatkozó tervek a napokban kerültek nyilvánosságra, amely szerint sportágon belül átalakulhat a részvételi kvóták megoszlása. Ez most a lovastusa (military) szakágat érintheti negatívan, a FEI áprilisi sport fóruma elé kerülő javaslata szerint ugyanis a 2016-os nyári olimpián tízzel kevesebb lovastusázó vehet majd részt, ellenben a díjlovaglók ugyanennyivel több helyet kapnak a játékokra.

A szövetség szakembereinek elmondása szerint a változásra a sportág egységesítése miatt van szükség, a londoni olimpián ugyanis a három napon keresztül küzdő militarysok öt főből álló csapattal vehettek részt, a díjlovaglóknál viszont csak három lovas alkotott csapatot. Az olimpián rendezett díjugrató csapatversenyen már eddig is négy főből álló csapatok szerepeltek, Rio de Janeiróban pedig a másik két szakág is hasonló rendszerben szerepelhet majd.

A lovassportok rendkívül népszerűek voltak a londoni olimpián, igaz a NOB számára még így sem téma a sportág versenyzői kvótájának növelése. A FEI vezetői egyelőre elfogadják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon iránymutatását, hogy a következő olimpiára is megtartsák a 200 lovast foglalkoztató maximális kvótát. A londoni sikeres szereplés a sportág helyét bebiztosította az olimpiai programban, még úgy is, hogy a hat versenyszám során összesen csak három nemzet (brit, német, svájci) szerzett aranyérmet.