Sportpolitika

Londont megirigyelve Los Angeles is harmadik olimpiát akar

  • VNA

A kaliforniai nagyváros 1932 és 1984 után 2024-ban szeretné harmadszor is vendégül látni a világ legjobb sportolóit.

Csütörtökön egy, a polgármester által jegyzett hivatalos levélben jelezte olimpiarendezési szándékát Los Angeles. A kaliforniai metropolisz eddig már kétszer (1932, 1984) is otthonául szolgált  nyári játékoknak, a város azonban szeretne - Londonhoz hasonlóan - harmadszor is rendező lenni, ezért megpróbálkozik a 2024-es nyári olimpia és paralimpia rendezés elnyerésével. Erről értesítette ugyanis a város polgármestere, Antonio Villaraigosa az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságát (USOC). Utóbbi szervezet lesz majd az, amely adott esetben a több amerikai kandidáló város közül meghatározza a legalkalmasabbat, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi szabályozása szerint ugyanis jelenleg egy országból csak egyetlen város pályázhat hivatalosan a rendezésre .

"Büszkék vagyunk városunk eddigi sporttörténelmére és szeretnénk visszahozni Los Angelesbe a játékokat" - áll a Los Angeles Timesban is közzétett nyílt levélben. Az USOC az utóbbi hetekben 35 amerikai nagyvárost is megkeresett, aziránt tudakozódva, hogy vajon hol van és hol lehet valós szándék az esetleges kandidációra. Az Egyesült Államok ugyan sokszor rendezett már olimpiát, de a nyári sportágak legjobbjait utoljára 1996-ban Atlantában látta vendégül, így ha meg is kapják a 2024-es rendezést, akkor is 28 évet kellene várniuk az újabb ötkarikás eseményre. A NOB idén ősszel dönt a 2020-as olimpia helyszínéről (itt még Madrid, Isztambul és Tokió van versenyben), az azt követő eseményről viszont majd csak 2017-ben hoz döntést az olimpiai mozgalom csúcsszervezete, így korai még a 2024-es esélyekről beszélni.

Az viszont kétségtelen, hogy gazdasági és politikai súlyánál fogva Los Angeles komoly esélyes lehet a rendezésre, igaz riválisból is lehet bőven. A pontos jelentkező városok még nyilván nem ismertek, de azt tudni lehet, hogy az utóbbi időben szinte minden sporteseményre rányomuló Katar, a 2020-as pályázatát talán elsiető Róma, a kérdésben várhatóan népszavazással döntő osztrák főváros, Bécs illetve Berlin valamint Hamburg közösen is gondolkozik a 2024-es olimpia megrendezésében.