Bundabotrány

A Magyar Labdarúgásért Érdemérem kitüntetettje is pénzt kapott a csalásért?

A rangado.hu a hazai bundaügyekben birtokukban lévő adatokat, okirati bizonyítékokat feltárva írja hétfői cikkében, hogy az 1989 és 1998 között játékvezetőként tevékenykedő, korábban az év legjobbjának is megválasztott, legutóbb pedig a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottságának alelnökeként dolgozó Vágner László is érintett lehet a fogadási csalásokban. Mindezt bizonyos Bacsa Mihály menedzser állította egy lehallgatott beszélgetésben, aki nagy valószínűséggel MLSZ-es és BLSZ-es kapcsolatait felhasználva bennfentes információkkal látta el a bundaügy fő gyanúsítottjait.

Vágner László érintettsége is felvetődött a bundabotrányban - Fotó: nso.hu

A Bacsa Mihály és Lázár Mátyás között – az MLSZ fegyelmi bizottsági meghallgatása előtt egy nappal – a 2011. február 21-én lezajlott, bíróbotránnyal kapcsolatos beszélgetés során felvetődött Vágner László (MLSZ) és Török Károly (BLSZ) érintettsége, annak kapcsán, hogy a nevezettek pénzt kaptak közreműködésükért – áll a rangado.hu birtokában lévő rendőri jelentésben.

A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy Bacsa Mihály egy Frédi becenevű menedzser, aki nagy valószínűséggel MLSZ-es és BLSZ-es kapcsolatait felhasználva bennfentes információkkal látta el a bundaügy fő gyanúsítottjait. A vizsgálat kiderítette, hogy Bacsa szoros barátságban van Nyilasi Tiborral és Mészöly Kálmánnal, de jó kapcsolatot ápol Tomiszlav Sziviccsel is. Nyilasira egyébként hivatkozik is a rendőrségi jelentésben is leírt lehallgatott telefonbeszélgetésben, amikor Vágnerékről azt állítja, pénzt kaptak, hogy magyar bírók „kamuból” megszervezett barátságos meccseken vezethessenek.

Forrás: rangado.hu

Mint ismert, Lengyel Kolost, Csák Jánost, Selemeczi Krisztiánt és Mocsári Tamást azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy 2010 novemberében és decemberében az Argentína–Chile és az Argentína–Bolívia U20-as barátságos találkozókat, illetve a 2011 februárjában, Törökországban lejátszott Észtország–Bulgária összecsapást manipulálták. Mindhárom meccs és mind a négy játékvezető szerepel a Nyomozó Főügyészség „bundalistáján”.

A játékvezetők ténykedése az egész világsajtót bejárta (szabályos gól meg nem adása, 103. percben megítélt tizenegyes), ezért tartott az MLSZ fegyelmi meghallgatást ellenük 2011. február 22-én. Egy nappal azelőtt hívta Bacsa a bundaügy egyik fő gyanúsítottját. A lehallgatott telefonbeszélgetés szintén birtokunkban lévő jegyzőkönyve szerint Bacsa Nyilasi Tiborra hivatkozott. Azt mondta „falból rákérdezett”, hogy Nyilasi mit tud erről az egészről, mire a Fradi-legenda azt válaszolta neki, hogy mindent. A nem túl magasröptű beszélgetésben Bacsa kijelentette, továbbra is Nyilasi Tiborra hivatkozva, hogy az MLSZ vezetősége azt tervezi, február 28-ig semmi nem szivároghat ki - aznap rendezték a Magyar Labdarúgás Fórumát -, addig nem lehet balhé.

"...semmi nem szivároghat ki, meg nem lehet balhé, meg utána semmi, amíg meg nem történik itt a BS-be az az izé. Hogy ez a-, itt lesz az Orbán Viktor, akkor nemzetközi ő-, spanyolokkal, nemzet-, minden, be-, programokat, mindent előterjesztenek…" - mondja Bacsa a szó szerinti kivonatban.

A rangado.hu felkereste Vágner Lászlót, akit arra kérdésre, hogy az MLSZ-től való távozása és a bundaügy között van-e összefüggés azt válaszolta, hogy a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz.

A korábbi kiváló játékvezető egyébként 2006-óta volt az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke, a bíróbotrány kirobbanása után alelnökké fokozták le, majd a letartóztatások után távozott, méghozzá Törökkel egyetemben. A váltás hivatalosan közös megegyezéssel történt, Vágner azt sugallta, hogy nem tudták rendezni korábbi személyes ellentétét Puhl Sándorral, a másik alelnökkel.