Sportgazdaság

"Halvány ígéretet" kaptak a transzplantált sportolók a világjátékokon való részvételre

Csak halvány ígéretet kaptak a szervátültetett sportolók a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozatának csütörtöki ülésén arra, hogy kiutazhatnak az idei Speciális Világjátékokra - közölte az Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) pénteken az MTI-vel.

Miközben - írják közleményükben - a Magyar Paralimpiai Bizottság 70 millió forint plusz pénzt kap nemzetközi versenyekre, és további 50 millió forintot ígértek nekik az állami költségvetésből.

Az MSZSZ szerint Szekeres Pál sportért felelő helyettes államtitkár az ülésen azt mondta, jelenleg nem áll rendelkezésre további forrás, nincs több pénz a kasszában. Ezt a szervátültetettek szövetsége diszkriminációnak érzi.

Mint írják, a helyettes államtitkár közölte azt is: a Speciális Világjátékokon való éremszerzés után kapnak jutalmat a speciális sportolók is. "Most úgy tűnik, ez nem fog sokba kerülni az államnak, hiszen az utazásra nem sok esély van. Már nincs egy hónap a nevezésig és a regisztrációs díj befizetéséig" - olvasható MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A szövetség korábban azt közölte, a szervátültetett válogatott csapat nevezési és útiköltsége nem szerepel a MOB által a Fogyatékos Tagozat számára biztosított támogatások között a 2013. évben megrendezendő világjátékra.

Az MSZSZ kedden nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a problémával, többek között azt a kérdést feltéve a kormányfőnek, hogy "mi az oka annak, hogy a szervátültetett sportolók kevesebbet érnek, mint a paralimpikonok, miközben a transzplantáltak nemzetközi szövetségét elismerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB)".

A MOB ezt követően még aznap jelezte, hogy a bizottság elnöksége múlt hét csütörtöki ülésén felkérte Szekeres Pált, hogy az államtitkárság rendelkezésére álló költségvetési forrásból biztosítsák a magyar csapat részvételét a Szervátültetettek Világjátékán.