Északi sí-vb

Petter Northug élete versenyével nyolcadszor is világbajnok - videó

  • VNA

A norvég Petter Northug sikerével ért véget a 15 km-es egyéni indítású verseny az olaszországi Val di Fiemmében zajló északi sí-világbajnokság szerdai napján.

A keddi női futam után szerdán délután már a férfiak számára is megrendezték az északi sí-világbajnokság egyenkénti indításos futamát. A 15 km-es verseny előtt nehéz lett volna egyértelmű esélyest megnevezni, így igazán izgalmas futamra volt kilátás. Az első körben a norvég Petter Northug aztán alaposan "belecsapott a lecsóba", hiszen jelentős előnyt szerezve már több, mint húsz másodperccel volt gyorsabb mindenkinél. A szokatlanul nagy előny miatt kérdés volt, hogy mennyire fogja majd bírni a következő két kört. Northug végül lassult ugyan valamelyest, de végül kibírta az élen a futamot és ezzel életében először tudott egy 15 km-es egyenkénti indításos szabad stílusú versenyen győzni, amely egyben a nyolcadik vb-címét is eredményezte.

A táv egyharmada után ugyan a svéd Johan Olsson gyorsabb volt nála, de végül vele szemben megőrzött több mint tíz másodpercet az előnyéből, a másfél hete Davosban ugyanezen a távon Világkupa versenyt nyerő svéd pedig ezüstérmes lett mögötte. A dobogó harmadik fokára nagy meglepetésre az a Tord Asle Gjerdalen állhatott fel, aki a verseny reggelén került csak be a norvég  keretbe a betegséggel küzdő Martin Johnsrud Sundby helyett. A nap több pozitív meglepetést is hozott, így a kanadai Ivan Babikov, valamint az eddig inkább sprinterként számon tartott észt Aivar Rehemaa hetedik helye is váratlan volt.

A Val di Fiemmében zajló vb-n Northugnak eddig nem volt szerencséje, a sprintben Krjukov lehajrázta őt, a síatlont eltaktikázta, a csapat sprintben pedig csapattársa miatt még a döntőbe sem jutottak be. Most azonban a norvégok 27 esztendős futója egy olyan szakágban nyert vb-címet, amely nem az erőssége és ezzel a sikerrel igazolta, hogy méltán emlegetik őt lassan egy lapon a nyolcszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok honfitársával, a kilencvenes évek nagy sztárjával, Björn Daehlie-vel.

Sífutó világbajnokság - Val di Fiemme (ITA) férfi 15 km
1. Petter Northug (NOR) 34:37,1
2. Johan Olsson (SWE) + 11,8 mp
3. Tord Asle Gjerdalen (NOR) + 22,3 mp
4. Ivan Babikov (CAN) + 53,6 mp
5. Sjur Roethe (NOR) + 1:03,0 mp
6. Calle Halfvarsson (SWE) + 1:09,5 mp