Sportfogadás

Szezonközi NBA-merengő – 1. rész

  • Covers.com - fordította: Barcsai Róbert

Kedden véget ér az All-Star szünet az NBA-ben, az alapszakasz hajráját megelőzően pedig jó ötletnek tartjuk, hogy sportfogadási szempontból visszatekintsünk, hogy kik hozták, illetve kik vitték a legtöbb pénzt!

John Wall

Mielőtt belevágnánk az áttekintésbe, érdemes megjegyezni néhány rövidítést. A cikkben több helyen szerepel a SU és az ATS rövidítés. Előbbi jelentése gyakorlatilag megegyezik a győzelem-vereség mutatóval. Utóbbi sportfogadásban használatos, jelentése at the spread, azaz a hendikeppel szemben. Ha egy csapat a meghatározott hendikeppel nyer, vagy a csapat ellen adott hendikep határain belül marad, az győzelmet jelent, míg ennek fordítottja vereséget (ha a különbség éppen akkora, mint a hendikep, akkor push-ról beszélünk). Mindemellett fontos még megjegyezni, hogy az over/under mutatókat a korábban lejátszott mérkőzésekre kiadott határok alapján készítik el.

A legjobb ATS csapatok

Összesítésben
Washington Wizards (31-18-2 ATS)

A fővárosiak ugyan csak 15-36-os mérleggel állnak, azonban elég jól játszottak, legalábbis a bukmékerek elvárásaihoz képest, hiszen a mérkőzéseiket átlagosan valamivel kevesebb, mint négy ponttal veszítették el.

Hazai pályán
Denver Nuggets (17-8-0 ATS)

A Pepsi Center levegőjében van valami… A Denver az utolsó hat hazai mérkőzéses során négyszer sorozatban hozta a hendikepet a szünetet megelőzően.

Idegenben
New Orleans Hornets (19-10-0 ATS)

A hamarosan a Pelicans nevet magára öltő csapat teljesen más képet mutat idegenben, hiszen átlagosan 96.6 pontot szerez, ugyanakkor hazai környezetben ez a szám 91-re csökken, ez pedig az egész ligában a legrosszabb.

A legrosszabb ATS csapatok

Összesítésben
Charlotte Bobcats (19-32-1 ATS)

A Bobcats még mindig az utolsó helyen áll, a mérkőzéseiket pedig átlagosan majdnem kilenc ponttal veszítik el Walkerék. Ha az előző szezont is számításba vesszük, akkor a Charlotte 42-75-1-es ATS mérleget hoz.

Hazai pályán
Chicago Bulls (7-20-0 ATS)

Habár a Chicago 15-12-es SU mérleget ért el a United Centerben, 92 pont alatt átlagol a hazai mérkőzésein, ami a ligában a második legrosszabb mutató ilyen szempontból.

Idegenben
Boston Celtics (7-15-1 ATS)

A Celticsnek komoly gondjai vannak idegenben, hiszen 8-15-ös SU mérleggel rendelkeznek Garnették, amiben egy múlt hét hétfői, elképesztő vereség is benne van a Charlotte ellen. A bostoni backcourt egyre vékonyabbnak tűnik…

A legjobb overes csapatok

Összesítésben
Golden State Warriors (33-18-1 O/U)

A Warriors egyike volt azon csapatoknak, amelyek meglepetést okoztak a szezon első felében, ez pedig elsősorban a kiváló támadásnak köszönhető. A Golden State mérkőzései bármikor overrel végződhetnek, hiszen a Warriors a liga legjobb tripladobó csapata, 39.3%-os pontossággal.

Hazai pályán
Dallas Mavericks (17-7-1 O/U)

Érdemes lesz odafigyelni a Mavsre, mivel a szünet előtt 3-1-es O/U mutatót produkáltak Nowitzkiék, ráadásul az All-Star gála után négyből három mérkőzést hazai pályán játszanak.

Idegenben
Golden State Warriors (19-10-0 O/U)

A Golden State védelmének idegenben valahogyan előre kellene lépnie, hiszen a Warriors ezeken a mérkőzéseken átlagosan 101.2 pontot nyel be.

 

A legjobb underes csapatok

Összesítésben
Indiana Pacers (12-31-1 O/U)

Habár a Pacers a szünet előtti utolsó két mérkőzésen egyaránt undert játszott, 180 fokos fordulatot vett a csapat, hiszen korábban nyolc napon belül hat overt játszott, ami leginkább a támadóalakzat váratlan feltámadásának volt köszönhető.

Hazai pályán
Phoenix Suns (7-18-0 O/U)

Úgy látszik, hogy a fogadók még mindig abban a tudatban élnek, hogy a Suns jó overes csapat. Ennek köszönhetően a határ általában nő Scoláék mérkőzésén, így az underek egész szép arányban esnek be.

Idegenben
Washington Wizards (6-20-0 O/U)

A Washington támadójátéka látványosan haldoklik idegenben, hiszen csak 86.8 pontot szereznek meccsenként az ellenfelek csarnokaiban a fővárosiak, szemben a hazai környezetben termelt átlagos 96 ponttal.

A következő részben áttekintjük, hogy mely csapatokra milyen szituációban érdemes, illetve nem érdemes fogadni!