Európa Liga

Az emberelőny is kevés volt az Atléticónak, Kötelesék a végére tartogatták a csattanót

  • Horváth Gergely

Vereséggel kezdett a címvédő Atlético Madrid a labdarúgó Európa Liga egyenes kieséses szakaszában, Diego Simeone fiai egy félidőt emberelőnyben játszva sem tudtak gólt szerezni a kiváló kapusteljesítményének is köszönhetően 2-0-ás győzelmet arató Rubin Kazany ellen. Köteles László csapata, a Genk az utolsó pillanatokban egyenlített a VfB Stuttgart vendégeként, míg a Borussia Mönchengladback eseménydús találkozón ikszelt a Laziót fogadva.

Belealudt a Stuttgart a második félidőbe, amiért góllal fizetett - Fotó: AFP

VfB Stuttgart-KRC Genk

Magyaros rangadóra készülhettünk a sorsolás pillanatában, ám végül Hajnal Tamás nem, csak Köteles László, a belgák kapusa jutott szóhoz a párharc első, németországi felvonásán. Igaz, 28 esztendős szegedi portásnak gyorsan dolga is akadt, Vedad Ibisevic ziccerét nem bravúrral hárította az első negyedóra végén. A félidő hajrájában már nem volt ennyire szerencsés honfitársunk, mert bár Gotoku Sakai beadása után elpiszkálta a labdát Ibisevic elől, de így az éppen Christian Gentner elé gurult, aki közelről nem hibázott. (1-0)

A fordulást követően nem sok minden történt, mégis érdemes volt figyelni egészen a lefújás pillanatáig, a csattanó ugyanis a hosszabbítás perceiben következett. Anele Ngongca sérülése miatt emberhátrányban vezette kontratámadását a Genk, Steven Joseph-Monrose beadása felperdült a becsúszó Arthur Boka lábán, a csereként beállt Glynor Plet pedig közelről az üres kapuba passzolt. (1-1) A svábok csalódottan vehették tudomásul, hogy a második félidei passzivitásukkal nehéz helyzetbe sodorták magukat a jövő heti ismétlés előtt.

Radamel Falcao hiába robotolt, kétgólos hátrányba került az Atlético - Fotó: AFP

Atlético Madrid-Rubin Kazany

Vad II István sípjelére kezdődött az orosz télből a kellemes, tavaszias Madridba utazó Kazany mérkőzése. A korábbi spanyol élvonalbeli játékosokat (Pablo Orbaiz, José Rondón) is felvonultató Rubin nem sokáig teketóriázott a vezetés megszerzésével, hat perc elteltével a veterán Gökdeniz Karadeniz a Sergio Asenjóról kipattanó labdát pofozta a hálóba. (0-1) Meglepő, hogy a gól után is Kurban Berdijev gárdája futballozott veszélyesebben, a spanyolok az első félidőben nem találtak kaput, a játékrész utolsó perceiben azonban nem várt segítséget kaptak. A vendégek 36 esztendős, rutinos csapatkapitánya, Roman Saronov sárga lappal a birtokában megrúgta Radamel Falcaót, ezért úgy vonulhatott az öltözőbe, hogy onnan már nem ballaghat ki a folytatásra.

Az oroszok a második félidő szinte teljes egészében védekezésre kényszerültek, az Atlético rohamozott becsülettel, ám Sergej Rizsikov kapus - egy alkalommal az alumínium segítéségét is igénybe véve - bravúrok egész sorozatát bemutatva kifogott a Matracosok támadóin. Az egyenlítés érdekében túlságosan kinyíló ibériaiakat ráadásul az utolsó másodpercekben "lerohanta" a Rubin, a hazai szöglet után vezetett kontraakció zárásaként Orbaiz duplázta meg az előnyt. (0-2) Diego Simeone fiaira borzasztóan nehéz visszavágó vár Oroszországban.

Havard Nordtveit és Antonio Candreva nagy csatát vívott a Borussia Parkban - Fotó: AFP

Mönchengladbach-Lazio

A Borussia Parkban sem kellett sokáig várni az első gólra, igaz, a találatnak volt némi "előélete" is. Cristian Ledesma néhány perccel korábban nagy helyzetet puskázott el, így különösen bosszantó volt az olaszok szempontjából, amikor André Dias szerelési kísérlete során Patrick Hermann elhasalt a fagyos talajon, Sergej Karasjev játékvezető pedig a tizenegyespontra mutatott. A csapatkapitány, Martin Stranzl higgadtan értékesítette a büntetőt (1-0), Luuk de Jong pedig még a szünet előtt megduplázhatta volna az előnyt, ha pontosabban veszi célba a kaput. Akadt lehetőség a túloldalon is, Antonio Candreva és Sergio Floccari kísérleténél is az FC Barcelona által ostromolt Marc-André ter Stegennek kellett hárítania.

A Sasok rohamai a térfélcsere után folytatódtak, az erőfeszítések ráadásul ezúttal már eredménnyel is párosultak, Candreva jobb oldali centerezését Floccari röptében küldte a léc alá. (1-1) Hét perccel később már Vladimir Petkovics csapatánál volt az előny, ezúttal Senad Lulic ívelt középre balról és Libor Kozák volt a befejezőember. (1-2) Az izgalmaknak ekkor még nem volt vége, a sárga lapos André Dias egy hazai sarokrúgás során földbe döngölte Stranzlt, a brazil hátvéd mehetett zuhanyozni, osztrák kollégája viszont másodjára már nem tudta értékesíteni a tizenegyest. A harmadikhoz már nem ő állt oda, merthogy volt harmadik büntető is, Lorik Cana szabálytalansága után Thorben Marx bizonyult kíméletlen végrehajtónak. (2-2) Már-már elkönyveltük volna a végeredmény, a felek azonban rátettek még egy lapáttal. Előbb Juan Arango harminc méteres szabadrúgása vágódott Federico Marchetti kapujának bal felső sarkába, majd a kiváló cserének bizonyuló Kozák egyenlített Hernanes beadásából. (3-3) A németek csalódottak lehetnek, nagy lehetőséget szalasztottak el a bátor támadójátékkal kirukkoló rómaiak ellen.

UEFA Európa Liga
a legjobb 16 közé jutásért
VfB Stuttgart-KRC Genk 1-1 (1-0)
Gólszerző: Gentner (42.) illetve Plet (90+1.)
 
Atlético Madrid-Rubin Kazany 0-2 (0-1)
Gólszerző: Karadeniz (6.), Orbaiz (90+5.)
Kiállítva: Saronov (45.)
 
Borussia Mönchengladbach-Lazio 3-3 (1-0)
Gólszerző: Stranzl (17. - büntetőből), Marx (84. - büntető), Arango (88.) illetve Floccari (57.), Kozák (64., 90+4.)
Kiállítva: André Dias (69.)
 
FC Basel-Dnyipro Dnyipropetrovszk 2-0 (1-0)
Gólszerző:: Stocker (23.), Streller (67.)
 
Internazionale-CFR Cluj 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Palacio (20., 87.)
 
Tottenham Hotspur-Olympique Lyonnais 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Bale (45., 90+3.) illetve Umtiti (55.)
 
Newcastle United-Metaliszt Harkov 0-0 (0-0)
 
 
Korábban:
Anzsi Mahacskala-Hannover 96 3-1 (1-1)
Zenit Szentpétervár-Liverpool 2-0 (0-0)
Levante-Olimpiakosz Pireusz 3-0 (2-0)
Bayer Leverkusen-SL Benfica 0-1 (0-0)
BATE Boriszov-Fenerbahce 0-0 (0-0)
Dinamo Kijev-Girondins Bordeaux 1-1 (1-1)
Ajax Amszterdam-Steaua Bukarest 2-0 (1-0)
Napoli-Viktoria Plzen 0-3 (0-1)
Sparta Praha-Chelsea 0-1 (0-0)
 
A visszavágókat egy hét múlva rendezik.