Afrika Kupa

Eltiltották az elődöntőben bakizó tunéziai játékvezetőt

Az Afrikai Nemzetek Kupája szerdai, második elődöntőjében Burkina Faso nagy meglepetésre büntetőrúgásokkal jutott tovább a torna egyik favoritjának tartott Ghána ellen. Az eredmény így is figyelemreméltó, hát még akkor, ha hozzátesszük, Paul Put csapata ellen nem csak a Fekete Csillagok játékosai, hanem a játékvezetői is serényen tevékenykedett. Mindhiába.

A találkozót dirigáló tunéziai sporttárs, Szlim Dzsedidi nem úszta meg büntetlenül szerda esti ámokfutását, az Afrikai Labdarúgó-szövetség határozatlan időre eltiltotta a játékvezetéstől. Az észak-afrikainak sok van a rovásán: először nem fújt be egy jogos büntetőt Burkina Fasónak, majd megítélt egy "fantom-tizenegyest" Ghána javára, végül pedig második sárga lappal kiállította Jonathan Pitroipát.

Burkina Faso örömét a tunéziai játékvezető sem tudta elvenni - Fotó: AFP

"Nem vagyunk elégedettek a bíró teljesítményével" - mondta Hicham El Amrani, a szervezet főtitkára. "Tudjuk, hogy a játékvezetők követnek el hibákat, de magasabb szintű bíráskodásra számítottunk. Minden mérkőzésen értékeljük a sípmestereket, és a rangsor alapján a tunéziai sporttárs határozatlan idejű eltiltására kerül sor."

Eközben Burkina Faso Pitroipa játékjogáért lobbizik, El Amrani azonban világosan fogalmazta meg a helyzetet. Ha a játékvezetői jelentésben az illetékesek elismerik a hibát, a Stade Rennais játékosának eltiltását törölhetik. Más esetben viszont nem.

"A szervezőbizottságnak nincs hatáskörében, hogy megváltoztassa a játékvezetői döntést. Ha a játékvezető a jelentésben elismeri a hibát, a bizottság megvizsgálja az esetet, és adott esetben törli a büntetést. A rossz hír az, hogy a jelentést lezárták és nem tartalmazza a hiba elismerését."

A története legnagyobb sikerét elérő Burkina Faso így egyik legjobbja nélkül készülhet a Nigéria elleni vasárnapi döntőre.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/int-africa_cup_of_nations_1-2013-africa_cup_of_nations_semi_finals/1395523