Férfi kézilabda-vb

Sterbik Árpi egymaga megpecsételte a dánok sorsát - Fazekas Nándor

A spanyol férfi kézilabda-válogatott hihetetlen, 16 gólos különbséggel nyerte Dánia ellen a világbajnokság döntőjét vasárnap. A fölényes hazai sikeren Fazekas Nándor, a magyar válogatott korábbi kapusa is meglepődött, amint azt a hatharom.hu-nak elmondta.

Sterbik Árpád a Spanyolország-Szlovénia férfi kézilabda-világbajnoki elődöntőben, 2013-ban.

"Szerintem is a dánok voltak a favoritok, úgyhogy mindenképp meglepő volt, ami történt. Nem tudom, hogy egyszerűen megbénultak vagy tényleg ennyire elfáradtak, de az biztos, hogy lemosták őket a pályáról, földbe döngölték őket" - mondta a hatharom.com-nak az MKB Veszprém játékosa, aki szerint igaznak látszik a tétel, amely szerint nagyon nehéz százszázalékos teljesítménnyel megnyerni egy világbajnokságot: "Ugyan a torna első szakaszában a dánoknak voltak könnyebb meccseik, de azért ellenünk és a horvátok ellen is nehéz mérkőzéseket játszottak, és úgy látszik, ezt a tempót ők sem bírták. Márpedig a spanyolok is tudják azt a gyors, látványos kézilabdát, amit ők vagy épp a horvátok. Egy-két dán játékoson a félidőben még látszott, hogy akarnak, küzdenek, de Sterbik Árpi egymaga megpecsételte a sorsukat, hihetetlen volt, hogy ő egyedül tudatosította bennük, hogy nem lehet esélyük ez ellen a spanyol válogatott ellen. Pedig az első félidőben csak két-három labdát fogott, és mindenki tudta, hogy ennél jóval többre képes, de már így is nyolccal vezettek. Igaz, a dánoknál rengeteg volt a technikai hiba, nem találták el a kaput, mellélőttek, mellécundereztek, melléejtegettek."

A kapus elmondta, hogy szerinte hosszabb távon nem viseli majd meg a rekordkülönbségű vereség a skandináv csapatot, mivel a 2014-es Európa-bajnokságon hazai pályán játszhat, így bőven lesz motivációja.

Fazekas kérésünkre kitért korábbi válogatottbeli társai, utódai, Mikler Roland és Tatai Péter teljesítményére is: "Jó volt ez a világverseny arra, hogy elkezdjék a következő négy évre felépíteni őket, hogy stabil pontot csináljanak belőlük. Igazából kivetnivalót nem lehetett találni a teljesítményükben, talán olyan kis finomságok, pluszok hiányoztak, mint az igazán fontos pillanatokban, a nagy meccseken jövő bravúrok, de ezek nem csak a kapuson múlnak. Szathmári Jánosnak óriási szerepe volt a játékukban, aki a felkészülés alatt külön dolgozik a kapusokkal, évek óta segítette a munkánkat, így pontosan tudja, hogy melyikünknek mire volt, van szüksége, hogy a legjobbak legyünk."