NFL

A szórakozás közben csak az NFC tudott figyelni a játékra is

  • Szabó András

Bár a fogadóirodák az AFC-t jelölték meg az észak-amerikai amerikai futball-bajnokság All-Star gálájának favoritjaként, a Nemzeti Főcsoport esélyt sem adott ellenfelének. Russell Wilsonék végül hatalmas különbséggel győztek a Hawaiiban tartott örömünnepségen.

A jövő héten sorra kerülő, halálosan komoly Super Bowllal ellentétben ezúttal a játszadozásé volt a szerep a Hawaiion megtartott Pro Bowlon. Az edzők és a játékosok is bulira vették a két konferencia legjobbjai között megtartott erőfelmérést, s rengetegszer lehetett látni, hogy trükkjátékot vet be a két szakmai stáb.

Többek között ilyen volt Jeff Saturday "átállása" a másik oldalra is. A Packers centere egy play erejéig ugyanis az AFC-t erősítette. A pályafutása utolsó mérkőzésén pályára lépő falember ugyanis még egyszer utoljára a vele a Coltsban csaknem másfél évtizeden keresztül együtt játszó Peyton Manningnek akarta feladni a labdát. Ezen a meccsen pedig még ez is belefért, s az eltérő szerelés ellenére is megengedték, hogy újra összejátsszon a két barát.

A mérkőzés egyébként az NFC számára rossz előjelekkel kezdődött - előbb Leon Washington csúszott el a kezdőrúgásnál, majd egyből az első playben az alapszakaszban minden idők második legtöbb futott yardot produkáló Adrian Peterson hagyta el a labdát -, de hamar kiegyenlítették Drew Breesék AJ Green touchdownját: Vincent Jackson kapott el 36 yardos álompasszt a Saints irányítójától, miután lerázta magáról a Texansban játszó Johnathan Josephet.

A következő NFC-támadásból megszülettek a mérkőzés egyetlen védők által szerzett pontjai is - a chiefses Derrick Johnson húzta le Eli Manning passzát -, de ahogy azt a Pro Bowlokon megszokhattuk, egyáltalán nem erőltették az ütközéseket a játékosok. A sérülések elkerülésével pedig a védekezést is kerülték a két csapat sztárjai.

Így folyamatosan születtek az újabb pontok; a második negyed végére az NFC pedig már 31-14-re vezetett, miután Eli Mannig előbb Giantses csapattársát, Victor Cruzt találta meg közelről, majd egy másodperccel a nagyszünet előtt a Vikings prímán játszó tight endjét, a találkozó legértékesebb emberének járó díjat így is némi meglepetésre begyűjtő Kyle Rudolphot (5 elkapás, 122 yard, 1 touchdown) is hatpontos passzal ajándékozta meg.

A második félidőre beálló két újoncirányító közül egyértelműen Russell Wilsonnak sikerült jobban a bemutatkozás Hawaiion. Az Atlanta ellen kieső Seattle quarterbackje elképesztően mozgékony volt, mint mindig, s ennek köszönhetően hihetetlen sok idő állt a rendelkezésére, hogy annak passzoljon, akinek akarjon. A Seahawks irányítója pedig dobott is: 10 próbálkozásából 3 is hat pontot ért; előbb Doug Martint, majd Larry Fitzgeraldot, végül Vincent Jacksont találta meg a célzóna közelében, amivel az NFC előnye csaknem behozhatatlanra nőtt.

A másik csapat fiatal üdvöskéje, Andrew Luck is hiába igyekezett, AJ Greenek adott újabb két TD-je csak az eredmény kozmetikázására volt jó. A várakozások ellenére azonban a két csapat nem lépte át a tavalyihoz hasonlóan a százas álomhatárt, s a 62-35-ös NFC-győzelemnek köszönhetően pont megálltak a három számjegyű eredmény elérése előtt.

63. Pro Bowl
Honolulu, Aloha Stadion
AFC - NFC 35-62 (7-7, 7-24, 7-21, 14-10)