Australian Open

Azarenka legyűrte a megsérülő Lit és Ausztráliát is a női döntőben

A címvédő Viktorija Azarenka nyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokság, az Australian Open döntőjét a kínai Li Na ellen.

Nagyon idegesen kezdett mindkét játékos. Li Na saját hibái miatt rögtön el is veszítette az adogatását az első alkalommal, de Azarenka sem tudta megtartani a sajátját, miután a szurkolók az első pillanattól kezdve belekötöttek. A drukkerek nem tudták megemészteni, hogy az elődöntőben a fehérorosz játékos kétes okok miatt hosszú ápolási szünetet tartott, ami megzavarta fiatal ellenfelét, Sloane Stephens, így a címvédő meg tudta fordítani az elveszettnek tűnő második szettet. "Azarenka, maradj csöndben!" - kiabálták be például a nézőtérről, miután a mérkőzésvezető felszólította a nézőket, hogy csendesedjenek el. A szurkoló nyilván amiatt szólt be, mert a fehérorosz sikoltozva, nyögdécselve játszik.

Viktorija Azarenka az Australian Open női egyesének döntőjében 2013-ban.

A bizonytalanság később is megmaradt a játékban, nem nagyon tudták hozni adogatásaikat a játékosok. Li volt az első, akinek sikerült, de hiába vezetett 5:2-re, visszaengedte a szettbe ellenfelét. Azarenka azonban 5:4-nél újra pontatlan volt, végül egy kettős hibával veszítette el a gémet, ezzel együtt az első játszmát is.

A folytatásban fordult a meccs, Li nem tudott megnyugodni szettelőnyben, nagyon sokat hibázott, így gyorsan hátrányba is került. 3:1-es hátrányánál, saját adogatásánál aztán úgy tűnt, véget is ér a döntő, mivel kiment a bal bokája egy irányváltásnál, és nem is tudott ráállni a lábára. A gyúró azonban bekötözte a sérült testrészt, a kínai visszatért a pályára, és remek játékkal hozta a szerváját. Majd közel került a visszabrékhez is, de 0:40-ről sem tudta megnyerni a gémet.

Li Na sérülést szenved az Australian Open női egyesének döntőjében 2013-ban.

Egy fogadójátékkal később már sikerrel járt, de 4:4-nél megint nem tudta hozni az adogatását, Azarenka viszont ez után stabil volt a sajátjánál, megnyerte a második szettet, és egyenlített. Ebben az időszakban úgy tűnt, hogy a kínait néhány mozdulatnál zavarja ugyan a sérülése, de komolyan nem befolyásolja a játékát.

A döntő játszma újabb oda-vissza brékkel indult, majd Li minden korábbinál magabiztosabban nyert gémet a saját szervájánál. Ez után megszakította a meccset az Ausztrália-napi tűzijáték, majd mindössze egyetlen labdamenetet tudtak lejátszani, mert a kínai újra nagyot esett. A bokája megint kifordult, de nem ez fájt most jobban, hanem hogy egyáltalán nem tompított, így keményen beverte a fejét a talajba. Megint jött a gyúró és az orvos, ellenőrizték a játékos látását, illetve azt, hogy a nyaka és a háta nem sérült-e meg, majd folytatódhatott a találkozó.

Viktorija Azarenka sír, miután megnyerte az Australian Open női egyes versenyét 2013-ban.

Azarenkát az újabb kényszerszünet megzavarta egy kicsit, de végül bréklabdáról visszajött, hozta a szerváját, ezzel 2:2 volt az állás. Li Nának is megvolt az esélye, hogy tartsa az adogatását, de nem járt sikerrel, a fehérorosz viszont jóval stabilabbá vált, mint korábban, így 5:3-nál nagyon közel került a címvédéshez. Li játékán ekkor már látszott, hogy fizikailag elfogyott, vagy a fáradtság vagy a bokája felülkerekedett rajta. Így pedig Azarenka is megtette ezt, újabb brékkel nyerte meg a mérkőzést.

Ekkor látszott igazán, hogy mekkora nyomás alatt volt a fehérorosz játékos, hiszen leült a padjára, és zokogni kezdett, majd odament a csapata páholyához, és a stadionnyi közönséget kizárva csendesen ünnepelte az érte szorítókkal a győzelmet.

Australian Open
Női egyes, döntő
Viktorija Azarenka (fehérorosz, 1.)-Li Na (kínai, 6.) 4:6, 6:4, 6:3