EURO 2020

13 városban rendezik a 2020-as Európa-bajnokságot

Az Európa Labdarúgó Szövetség (UEFA) Végrehajtó Bizottságának pénteki ülésén eldöntötték, hogy a 2020-as Európa-bajnokságnak 13 város adhat otthont.

Mint ismert, az ötlet, hogy országok helyett városok legyenek a házigazdák, Michel Platini elnöktől származik, és decemberben fogadta el a szervezet. Pénteken nyilvánosságra hozták, hogy az "EURO for Europe" névre keresztelt 2020-as kontinenstornát 13 városban bonyolítják le.

A mérkőzésekre 13 pályázati "csomagot" hirdetnek meg. Ebből 12 az "alapcsomag", amely három csoportmeccset és egy egy nyolcad-vagy negyeddöntőt foglal magában. A 13. kiírásban a két elődöntőre és a döntőre lehet pályázni (vagyis ezt a három találkozót ugyanabban a stadionban bonyolítják le).

Országonként legfeljebb egy helyszín lesz engedélyezve, de két pályázat nyújtható be, egy alap és a döntős csomagra. A jelentkezők közül jövő év szeptemberében jelölik ki a rendező városokat, új aréna esetében legkésőbb 2016-ban el kell kezdeni az építkezést.

A házigazdáknak komoly feltételeknek kell megfelelniük: az elődöntőket és a döntőt legalább 70 ezres, a negyedöntőket 60 ezres, a nyolcaddöntőket 50 ezres stadionban lehet megrendezni. Két város kap majd kivételt, ezekben 30 ezres arénával is lebonyolíthatnak csoportmeccseket és nyolcaddöntőt. Mivel 13 rendező lesz, így nekik is selejtezniük kell a tornára.

Legfeljebb két házigazda kerülhet egy csoportba, és minden vendéglátónak lesz két hazai mérkőzése a csoportkörben. Az egyenes kieséses szakaszban már nem lesz jog a hazai pályára. A sorsoláskor figyelembe fogják venni a távolságokat is, a szándék szerint legfeljebb két órát kellene utazniuk repülővel a válogatottaknak és szurkolóiknak a helyszínek között. Az egyes csapatok fő bázisukat maguk választhatják meg.

Korábbi sajtóértesülések szerint Berlin, London, Madrid, Lisszabon, Párizs, Amszterdam, Brüsszel, Bázel, Athén, Róma, Moszkva és Zágráb is szívesen rendezne mérkőzéseket, míg az elődöntő és a finálé szempontjából Isztambul a favorit.

Mostanáig egy vagy közösen két ország adott otthont a négyévenkénti futballtornának. A következő, 16-ról 24 csapatosra növelt Eb-t Franciaország rendezi 2016-ban.

Korábbi cikkünkben a magyar főváros, Budapest rendezési esélyeit latolgattuk.