Australian Open

Federer öt szettre kényszerült Tsonga ellen

A 2. kiemelt svájci Roger Federer megszenvedett az elődöntőbe jutásért, miután öt szettben tudta csak legyőzni ellenfelét a 7. kiemelt francia Jo-Wilfried Tsongát. Így az elődöntőbe az első négy kiemelt játékos került.

Federer megszenvedett a győzelemért Tsonga ellen

Roger Federer 2:0-val nyitott a mérkőzés elején. Tsongának hiába volt két bréklabdája a 4. játékban, nem sikerült visszaszerezni elvesztett adogatását. Ami a 4.-ben nem sikerült, az a 6.-ban igen. Tsonga visszabrékelte Federert. A svájci most először veszítette el adogatását a tornán. Nem bírtak egymással, ezért 6:6 után következhetett a tie-break. A rövidítés egyből minibreakkel kezdődött, és ez az előny elég is volt a svájcinak, megnyerte a tie-breaket és ezzel együtt a szettet is.

Nem nagyon tudtak beleszólni egymás adogatásába, alig nyertek fogadóként pontot a második szett elején. Először a 6. játékban jutott bréklabdához Tsonga és sikerült is elvennie Federer adogatását, miután a svájci szélesre ütötte a labdát. A következő játékban a francia semmire hozta szervagémjét. 5:4-nél Tsonga szerválhatott a szettért. Három játszmalabdájából a másodikat sikerült kihasználnia, így kiegyenlített.

Federernek rögtön a második játékban sikerült elvennie Tsonga adogatását. De a következő játszmában a svájci már el is veszítette megszerzett előnyét. 6:5-nél Federer két labdára volt a harmadik szett megnyerésétől, azonban Tsonga visszajött a játékba és végül hozta saját adogatását. Erről a szettről is tie-break döntött, amit a volt világelső nyert.

A negyedik szettben a második Tsonga adogatásnál Federernek négy bréklabdája is volt, azonban a francia mindet hárította. Egymás után jöttek a brékek, egyikük sem tudta hozni saját adogatójátékát. 5:3-nál Tsonga szerválhatott a szett megnyeréséért, és újra kiegyenlített. Az a Federer, aki eddig a torna során szettet sem veszített, most öt szettes mérkőzésre kényszerült.

A döntő játszmában Federer tudott előnyhöz jutni agresszívan támadott, és ezúttal be tudta biztosítani brékelőnyét, nem úgy mint az előző játszmában. Ezt a szettet egyértelműen a svájci uralta, de Tsonga minden pontért keményen harcolt. A francia adogatásánál négy meccslabdája is volt Federernek, azonban egyiket sem sikerült kihasználnia. A négyszeres Australian Open-bajnok svájcinak saját adogatásból kellett megnyernie a mérkőzést, ami sikerült neki, így bejutott az elődöntőbe.

A legjobb négy közé tehát a világranglista első négy helyezettje jutott. Roger Federer ellenfele az eddig szettet sem vesztő 3. kiemelt Andy Murray lesz. 19 alkalommal játszottak egymás ellen, 10-9 Andy Murray javára. A másik ágon Djokovics-Ferrer elődöntőt rendeznek.

Australian Open
Negyeddöntő
Federer (svájci, 2.) - Tsonga (francia, 7.) 7:6, 4:6, 7:6, 3:6, 6:3
 
Korábban, férfiak:
Murray (brit, 3.) - Chardy (francia) 6:4, 6:1, 6:2
 
Nők:
Azarenka (fehérorosz, 1.)–Kuznyecova (orosz) 7:5, 6:1
Stephens (amerikai, 29.)–S. Williams (amerikai, 3.) 3:6, 7:5, 6:4
Az Eurosport és a Hatharom.hu közös játéka!
Nyerd meg Roger Federer teniszfelszerelését!
Az Australian Open ideje alatt minden nap kiválasztunk egy mérkőzést a (helyi idő szerinti) esti programból, Neked pedig nincs más dolgod, mint tippelni a meccsre, és máris megvan a lehetőséged, hogy nyerj velünk!
A részletekért kattints ide!
A főnyeremény Roger Federer teniszfelszerelése (a Nike 2012-es modelljei), és öt óra ingyenes teniszoktatás a korábbi kiváló játékos, Csurgó Virág jóvoltából.
A fődíj mellett minden nap gazdára talál egy-egy RF emblémával ellátott baseball sapka, Eurosport emblémával ellátott sporttáska valamint egy egyéves Eurosport Player előfizetés.