Rövidpályás gyorskorcsolya Eb

A juniorkorú Liu Shaolin Sándor nyolcadik lett 500 méteren

Liu Shaolin Sándornak nem sikerült bejutnia a döntőbe 500 méteren a Malmőben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján, s az összesített eredmények alapján a nyolcadik helyen zárt.

A még juniorkorú magyar versenyző a negyeddöntős futamában nem kezdett jól, negyedik, utolsó volt, de végig az élen álló hármas közvetlen közelében maradt. Az utolsó kanyarban aztán a második helyért harcoló brit Paul Stanley és a holland Freek van der Wart összeakadt, szélesen vette a fordulót, így Liu Shaolin mindkettejüket megelőzte, s másodikként ért célba, ami biztos elődöntőbe kerülést jelentett számára. A versenybírók a brit korcsolyázót egyébként kizárták, mert őt találták vétkesnek, a hollandot pedig ennek értelmében továbbjuttatták.

Liu Shaolin erős ellenfelekkel került össze az öt korcsolyázót felvonultató elődöntőben, ahol aztán egy megismételt rajtot követően a negyedik helyre sorolt be, de a második kör felénél elrontotta az egyik kanyart, elesett, ezzel elszálltak a fináléba kerüléssel kapcsolatos reményei.

A futam végén a pénteken 1500 méteren győztes, ezzel az összetettben is vezető holland Sjinkie Knegt a két orosszal, Vlagyimir Grigorjevvel és Szemen Elisztratovval harcolva hatalmasat bukott a célba érkezés előtt, s mire feltápászkodott, már csak az utolsó helyen tudott befutni. A versenybírók az esésben Elisztratovot látták vétkesnek, ezért őt kizárták, Knegtet pedig bejuttatták a fináléba.

Knoch Viktor már a negyeddöntőben szerencsétlenebbül járt, mint honfitársa: az első helyért harcolt futamában a pénteken 1500-on győztes, így az összetettben is vezető holland Sjinkie Knegttel, ám az egyik kanyar előtt olyannyira vehemensen támadták egymást, hogy kibillentek egyensúlyukból. Knoch elesett, holland riválisa azonban tovább tudott menni, s megnyerte a futamot. A versenybírók egyik korcsolyázót sem látták hibásnak, így Knochnak maradt a harmadik hely, ami viszont nem volt elegendő a továbbkerüléshez.

Keszler Andrea a negyeddöntős futamában remekül rajtolt, előbb második volt, majd megelőzte litván riválisát, aki azonban nem szakadt le nagyon, s a zárókör elején visszaszerezte az első helyet. A két versenyző között az utolsó kanyar előtt óriási harc kezdődött, melynek nyomán összeértek, mindketten elestek, sőt, magukkal rántották a pénteken 1500-on bronzérmes brit Charlotte Gilmartint is. A futamot így az orosz Olga Beljakova nyerte meg, a versenybírók pedig Keszlert találták vétkesnek a bukásban, ezért kizárták.

"Jogos volt a büntetés, mert olyan helyre mentem be, ahova nem lett volna szabad, viszont nem lett volna ebből ilyen nagy esés, ha az ellenfél nem akasztja össze a korcsolyáját az enyémmel. A második hely is biztos továbbjutást ért volna, azért igyekeztem megelőzni, mert a táv utolsó felén nagyon lassú, és nem akartam magamra húzni a mögöttem lévőket" - mondta Keszler.