Rövidpályás gyorskorcsolya Eb

Elődöntős a női és a férfi váltó is

Bejutott a szombati elődöntőbe a magyar női váltó a Malmőben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság pénteki napján, mivel másodikként zárt selejtezős futamában.

A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra összetételű csapat már a rajt előtt "megszabadult" egy riválisától, ugyanis a románok korcsolyázója kétszer is csúnyán bemozdult a startpisztoly eldördülése előtt, így a stafétát kizárták a versenyből.

A magyarok a harmadik - immár rendben lezajlott - rajt után beálltak az élre törő hollandok mögé, s magabiztosan tartották helyüket a britekkel szemben, akik aztán később rákapcsoltak és egy remek manőverrel feljöttek a második helyre. Négy körrel a vége előtt azonban a britek korcsolyázója az egyenesben elesett, így a magyarok visszaszerezték második helyüket, s azt a célig meg is tartották.

A női váltóhoz hasonlóan a férfi csapat is bejutott az elődöntőbe. A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Béres Bence, Burján Csaba összeállítású staféta jól jött el a megismételt rajtnál, s beállt a második helyre.

Az 5000 méteres táv felénél az addig harmadik hollandok előreküzdötték magukat, a vezető franciák viszont visszacsúsztak a magyarok mögé, akik így tartották második helyüket. Tíz körrel a célba érés előtt a franciák rosszul is váltottak, emiatt még jobban leszakadtak és már nem tudták utolérni a magyarokat.

A selejtezőkből az első két helyezett, illetve a két legjobb harmadik jutott az elődöntőbe.