Australian Open

Még Roger Federernek is találtunk egy megdöntendő rekordot

  • VNA

Ebben az évben a Grand Slam tornák megnyerése mellett egy különös csúcsot is beállíthat a svájci Roger Federer.

Az utóbbi hónapokban számos rekordot döntött már meg a svájciak klasszis teniszezője, Roger Federer. A sokak által a világ legjobbjának tartott teniszező Pete Sampras korábbi csúcsát felülmúlva immáron 17-szeres Grand Slam győztes, emellett pedig pályafutása során 302 héten keresztül állt a világranglista élén, ami szintén csúcsnak számít. Van viszont egy olyan rekord, amelyet idén írhat át a svájci és amiről kevés szó esett idáig. Emlékeztek még a korábbi dél-afrikai éljátékosra, Wayne Ferreirára? Játéktudás szempontjából nem lehet természetesen őt egy lapon említeni Federerrel, de - talán kevesen tudják - egy vonatkozásban mégis előtte jár.

A dél-afrikai játékos 14 éven keresztül minden Grand Slam tornán elindult - Fotó: BBC

A 2005-ben visszavonult, 1992-ben és 2003-ban is Ausztrál Open elődöntőt játszó Ferreira - aki korábban a TOP20-ban is volt - ugyanis sorozatban 56 Grand Slam tornán indult el, ami azóta is rekord. Na ezt a csúcsot állíthatja be Federer, aki ebben a vonatkozásban még néggyel el van maradva Ferreirától, hiszen az idei év első Grand Slam tornáján, a hétfőn hajnalban kezdődő ausztrál bajnokságon "csupán" az 53. kiemelt versenyén indul. Az örökrangsorban egyelőre a svájci még csak a harmadik helyen áll, hiszen a folyamatosan 54 Grand Slam tornán induló svéd Stefan Edberg is megelőzi őt. "Még négy kell neki a rekord beállításhoz, nem hiszem, hogy meglesz" - viccelődött a téma kapcsán Ferreira, majd hozzátette, hogy mivel Federer a 2016-os riói olimpiáig mindenképpen játszani tervez, így biztos benne, hogy jövőre megdől a csúcsa.

"Én annak idején nem is igazán éreztem azt, hogy mennyire nehéz ilyen hosszú időn keresztül formában lenni és elkerülni a sérüléseket. Ráadásul Federer sokkal messzebbre jutott a Grand Slam tornák egyéni tábláján, mint én annak idején, így sokkal nagyobb igénybevételnek volt kitéve" - ismerte el sportszerűen a lehetséges rekordról faggatott, immáron 41 esztendős Ferreira, aki a Grand Slam tornákat tekintve 104-56-os győzelem-vereség mutatóval rendelkezik (Federer hasonló mutatója 247-37)

Az augusztusban a 32 életévét betöltő, időnként hátfájdalmakra panaszkodó Federer elmondta ,hogy annak idején nem ennek a rekordnak a megdöntése volt a legfőbb célja, de mivel szeret játszani, korábban ezért sem hagyta ki a távoli ausztrál bajnokságot vagy éppen a sokak által nem feltétlenül kedvelt wimbledoni versenyt sem.

Az Eurosport és a Hatharom.hu közös játéka!
Nyerd meg Roger Federer teniszfelszerelését!
Az Australian Open ideje alatt minden nap kiválasztunk egy mérkőzést a (helyi idő szerinti) esti programból, Neked pedig nincs más dolgod, mint tippelni a meccsre, és máris megvan a lehetőséged, hogy nyerj velünk!
A részletekért kattints ide!
A főnyeremény Roger Federer teniszfelszerelése (a Nike 2012-es modelljei), és öt óra ingyenes teniszoktatás a korábbi kiváló játékos, Csurgó Virág jóvoltából.
A fődíj mellett minden nap gazdára talál egy-egy RF emblémával ellátott baseball sapka, Eurosport emblémával ellátott sporttáska valamint egy egyéves Eurosport Player előfizetés.