Tenisz

Már most kritizálják a 25 másodperces szabályt

  • VNA

Nem lesz könnyű betartania a játékosoknak az Australian Openen a 20 másodperces szabályt, amely rögzíti a két labdamenet között a játékosok pihenésére rendelkezésére álló maximális időt.

Az esztendő első komoly reakciókat kiváltó témája az időkorlát szigorítás lehet a teniszezőknél. Ugyan már évek óta érvényben van a férfi teniszezők szervezete (ATP) által megszabott 25 másodperces limit, amelyet azonban eddig nem vettek igazán komolyan. Az ATP ugyanakkor külön e-mailes üzenetben hívta fel a játékosok figyelmét arra, hogy a 2013-as évben már sokkal szigorúbban bírálják majd el ezt a szabályt, amely a labdamenetek között eltelt idő rögzítésére és a folyamatosabb, kiszámíthatóbb játék elősegítésére jött létre annak idején.

Novak Djokovics labdamenet előtti hosszas labdapattogtatásai lassan már legendássá válnak - Fotó: AFP

Az idei esztendő első tornáin Chennai-ban, Dohában (itt öt nap alatt 36 figyelmeztetést osztottak ki), Aucklandben és Brisbane-ben is kaptak már figyelmeztetést és büntetést a játékosok az időlimit túllépése miatt. A teniszezők ezek után most azért is aggódhatnak, mert a Grand Slam-tornákon ez a szabályozás ráadásul még szigorúbb, ott ugyanis csak 20 másodperc áll rendelkezésre az éppen adogató játékosnak a következő labdamenet elkezdésére. A torna igazgatója, Wayne McEwen ugyanakkor kijelentette, nem céljuk a játék rombolása és az esetek elbíráslásakor a józan ész vezeti majd a mérkőzések bíráit.

A hírek szerint az Australian Open hétfői kezdése előtt a főbíróknak külön eligazítást is tartanak majd ebben a kérdésben, annak érdekében, hogy a téma kezelése kellően hangsúlyos, de egyben egységes legyen. A mérkőzésvezetők jelenleg első menetben figyelmeztetni kötelesek a lassan készülődőket, majd adott esetben - ha az általuk időhúzásnak vélt tendencia folytatódik - akár büntetőponttal is sújthatják a vétkeseket. Az időkorlát kérdése azért is lesz érdekes, mert az ausztrál nyílt teniszbajnokság tavalyi döntőjében lejátszott - örökké emlékezetes - 5 óra 53 percig tartó Nadal-Djokovics fináléban nem volt ritka, hogy a fárasztó labdamenetek után több mint harminc másodpercet is pihentek a játékosok.

Az Eurosport és a Hatharom.hu közös játéka!
Nyerd meg Roger Federer teniszfelszerelését!
Az Australian Open ideje alatt minden nap kiválasztunk egy mérkőzést a (helyi idő szerinti) esti programból, Neked pedig nincs más dolgod, mint tippelni a meccsre, és máris megvan a lehetőséged, hogy nyerj velünk!
A részletekért kattints ide!
A főnyeremény Roger Federer teniszfelszerelése (a Nike 2012-es modelljei), és öt óra ingyenes teniszoktatás a korábbi kiváló játékos, Csurgó Virág jóvoltából.
A fődíj mellett minden nap gazdára talál egy-egy RF emblémával ellátott baseball sapka, Eurosport emblémával ellátott sporttáska valamint egy éves Eurosport Player előfizetés.