Összeállítás

Valdótól Ronaldinhóig, avagy a Paris Saint-Germain legendás braziljai - videó

  • Horváth Gergely

A Sao Paulótól 45 millió euróért szerződtetett Lucas Moura érkezésével tovább él, sőt, talán minden eddiginél magasabbra kígyózik a brazil vonal a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, a Ligue 1-ben listavezető Paris Saint-Germainnél. Összeállításunkban utánajártunk, kik azok a futballisták, akik a dél-amerikai országból érkezve történelmet írtak a fények városában. Íme Top 5-ös listánk:

Ronaldinho duplázott a Marseille elleni klasszikuson, 2002 októberében

1. Ronaldinho - Ronaldo de Assis Moreira

Párizsi évei: 2001-2003
Mérlege: 77 meccs/25 gól
Következő klubja: FC Barcelona

Ronaldinho 5 millió euróért érkezett a Gremio csapatától - az ezredforduló után nemsokkal ez igen nagy összegnek számított. Az akkor húsz esztendős fiatalember franciaországi szereplését óriási várakozás előzte meg, a világ futballjának következő szupersztárjaként tekintettek rá. Kimagasló labdaérzékével és cselezőkészségével hamar belopta magát a PSG szurkolóinak szívébe, számtalan emlékezetes pillanatot okozva számukra. Jean Fernandez vezetőedzővel ugyanakkor akadt némi konfliktusa, a szakember szerint Ronaldinhót jobban vonzotta a párizsi éjszaka, mint a futball, így a "cselkirály" 2002 tavaszán többször kimaradt a csapatból. Visszatérése után - immár a legendás 10-es mezt viselve - fontos és szép gólokat szerzett, mint például a Girondins Bordeaux elleni Francia Kupa-elődöntő mérkőzésen, melyet követően felállva tapsolta őt a publikum. Ronaldinho kimagasló teljesítménye ellenére a Paris Saint-Germain az idény végén csak a tizenegyedik helyet szerezte meg a bajnokságban, a Bajnokok Ligájába vágyó sztárra pedig lecsapott az FC Barcelona. "Nagyszerű éveket töltöttem Párizsban, de néha még a meccs előtti utolsó pillanatokban sem tudtam, hogy pályára léphetek-e. Nem bántam meg, hogy a PSG-hez igazoltam, mert sok mindent megtanultam, a klub segítsége nélkül nem érhettem volna el mindazt, ami sikerült. Ezért pedig hálás vagyok."

Ronaldinho pimasz emelése Ulrich Ramé felett

2. Ricardo Gomes Raymundo

Párizsi évei: 1991-1995 (játékosként), 1996-1998 (edzőként)
Mérlege: 154 meccs/17 gól
Következő klubja: SL Benfica

A kőkemény középső védő az 1991-es nagy csapatépítés során érkezett a Benficától, amely azután kezdődött, hogy a televíziós óriásvállalat, a Canal+ megvásárolta a klubot. Legemlékezetesebb párizsi pillanata egy 1994-es tavaszi estéhez köthető, amikor a fővárosi klub az ő góljával 1-0-ra legyőzte a Toulouse-t, a három ponttal pedig biztossá vált, hogy a PSG emelheti fel a bajnoknak járó trófeát. Ricardót többször hátráltatta súlyos sérülés franciaországi pályafutása alatt, így maradt le az 1994-es világbajnokságról és az 1995-ös Bajnokok Ligája elődöntőről. Utóbbi kapcsán rémálomként élhette meg az AC Milan elleni idegenbeli mérkőzést, melyen a lelátóról nézhette, amint bizonyos Dejan Szavicsevics két gólt szerez, az olaszok pedig bejutnak a döntőbe. Talán ha Ricardo egészséges... A jelenleg 48 esztendős brazil visszavonulása után edzőként dolgozott Párizsban, 1996 és 1998 között a Francia Kupában és a Francia Ligakupában a dobogó legfelső fokára vezette a PSG-t.

Raí 1994-ben világbajnoki címet szerzett a Selecaóval - Fotó: L'Équipe

3. Raí Souza Vieira de Oliveira

Párizsi évei: 1993-1998
Mérlege: 213 meccs/72 gól
Következő klubja: Sao Paulo

Az 51-szeres válogatott Raí az a brazil labdarúgó, aki a legnagyobb hatással volt a Paris Saint-Germain történelmének fényes alakulására. Az első párizsi szezon ugyan nehézségekkel telt számára - többnyire egy másik legenda, Valdo árnyékában futballozott -, de az idény végén bajnoki aranyérmet akasztottak a nyakába. A folytatásban Raí a PSG vezére lett, a hazai kupasikerek mellett pedig a klubot története első nemzetközi trófeájához segítette. A párizsiak 1996-ban, a bécsi Rapid 1-0-ás legyőzésével elhódították a Kupagyőztesek Európa-kupáját. A Le Parisien című napilap szavazásán a Paris Saint-Germain históriájának legjobb játékosává választották, ekkortájt a fővárosi egyesület dél-amerikai nagyköveteként dolgozott. A végére pedig egy igazi kuriózum: Raí a büntetőrúgások tekintetében kíméletlen végrehajtónak bizonyult, a hivatalos mérkőzések statisztikáit figyelembe véve mindössze kétszer hibázott a tizenegyespontról. Emlékeink szerint pedig nem kétszer próbálkozott...

Leonardo (jobbra) és Josep Guardiola az 1997-es KEK-döntőn - Fotó: L'Équipe

4. Leonardo Nascimento de Araújo

Párizsi évei: 1996-1997 (játékosként), 2011- (sportigazgatóként)
Mérlege: 46 meccs/10 gól
Következő klubja: AC Milan

Az Óperenciás tengeren túlról, Japánból igazolt a francia fővárosba a klubnál jelenleg sportigazgatóként dolgozó Leonardo, aki 1997-ben fontos góllal járult hozzá ahhoz, hogy a Paris Saint-Germain két éven belül kétszer is döntőt játszhasson a Kupagyőztesek Európa-kupájában. A franciák az elődöntő első mérkőzésén a Parc des Princes-ben 3-0-ra nyertek a Liverpool ellen, az Anfielden majdnem megtörtént a csoda, az angolok 2-0-s sikere azonban kevésnek bizonyult. Az 56-szoros válogatott, világbajnok Leonardo balhátvédből irányító középpályássá vált Párizsban, röpke franciaországi szereplése során tíz góllal terhelte meg az ellenfelek hálóját. 2011 nyara óta immár sportvezetőként segíti a PSG-t, Nasszer Al-Khelaifi elnök mellett leginkább neki köszönhető, hogy az egyesület olyan futballistákat szerződtetett, mint Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic vagy Lucas Moura.

Leonardo gólja a Liverpool elleni KEK-elődöntő első meccsén

5. Valdo Candido de Oliveira Filho

Párizsi évei: 1991-1995
Mérlege: 154 meccs/16 gól
Következő klubja: SL Benfica

Valdo és az ő kimagasló technikai képességei nélkül most aligha mondhatná magát kétszeres bajnoknak a PSG. Nélkülözhetetlen volt a kezdőtizenegyből, passzai, meglátásai a legnagyobbak közé emelték. A 45-szörös válogatott középpályás Ricardóval együtt érkezett Portugáliából, és az összes franciaországi trófeát begyűjtötte a párizsiakkal. Jelenleg azonos pozíciót tölt be, mint Leonardo, igaz, nem a Paris Saint-Germainnél. A nyolcadosztályban szereplő Saint-Maur Lusitanos együttesének sportigazgatójaként dolgozik Franciaországban...

A veretes névsort folytathatnánk a sziklaszilárd védőként megismert Abel Bragával, a gólgyáros Christian Correa Dionisióval, vagy a jelenleg is a párizsiak kötelékébe tartozó Nenével, Maxwellel, Alex-szel és Thiago Silvával. A frissen szerződtetett Lucas Moura előtt adva van a példa, már "csak" meg kell ismételnie az elődök teljesítményét.