Sífutás

Kowalczyk maradt az élen, de izgalmasabb lett a női Tour de Ski

A toblachi 15 km-es verseny után is a lengyel Justyna Kowalczyk vezeti az összetett versenyt, de riválisai alaposan megközelítették őt.

A lengyel Justyna Kowalczyk, a Tour de Ski-n aratott szakaszgyőzelmét ünnepli az olaszországi Toblachban

Csütörtökön az olaszországi Toblachban folytatódott a sífutók Tour de Ski sorozata. A 15 km-es szabadstílusú versenyen hendikep indítással rajtolt a mezőny, így a három szakasz után fölényesen vezető lengyel Justyna Kowalczyk vágott neki a három 5 km-es körből álló szakasznak. Előnyét végig meg tudta ugyan őrizni, de riválisai folyamatosan közelítettek hozzá. Különösen az utolsó három kilométeren zsibbadt meg a Tour de Ski legutóbbi három kiírását megnyerő lengyel sífutó, akivel szemben ekkor majdnem fél percet vett le a svéd Charlotte Kalla.

A korábbi Tour győztes svéd sífutó a hetedik helyről, másfél perces hátrányról indult a 15 km-re, ám végül alig 18 másodperccel kapott ki Kowalczyktól. A svéd mellett, mögött a két norvég esélyes, Therese Johaug és Kristin Steira is jól mentek, akik végül szintén fél percen belül jöttek be az összetett versenyt továbbra is vezető Kowalczyk mögött. Mivel a szakasz első három helyezettje időjóváírást (15-10-5 másodpercet) kapott, így az összetett sorrendben azért Kallának 23,3 másodperces hátránya van.

A Tour de Ski összetett versenyének állása - négy szakasz után
1. Justyna Kowalczyk (POL) 1:12:08,1
2. Charlotte Kalla (SWE) +23,3 mp
3. Therese Johaug (NOR) +28,7 mp
4. Kristin Steira (NOR) +34,2 mp
5. Anne Kyllönen (FIN) +58,1 mp
6. Denise Herrmann (GER) +58,3 mp

A toblachi szakaszt ezúttal is remekül teljesítette a német Denise Hermann, aki továbbra is egy percen belül van az összetett verseny élcsoportjában. Érdekesség, hogy abszolút értelemben nem Kalla érte el a legjobb időt a szakaszon, a német Kathrin Zeller ugyanis még két tizeddel gyorsabb volt az olimpiai bajnok svédnél, így a huszadikról a 13. helyre jött fel az összetettben. Pénteken délelőtt Toblachban egy 3 km-es klasszikus stílusú egyenkénti indítású futamot rendeznek, amelyet az Eurosport 11.15-től élőben közvetít.