Vélemény

Így győzhetjük le a bulvár-spirált!

  • Vásárhelyi Tamás

Január eleje a fogadkozások időszaka sokak életében - mi ajánlunk egy könnyen betartható sportos újévi fogadalmat...

„Elegem van a bulvárcímekből, abból, hogy mindenhol szenzációt, halált, katasztrófát, botrányt és még ki tudja mi mást kell olvasnom a világról!” - sok ismerősöm gondolkozik hasonlóan az ismert internetes hírportálok cikkei és főként szalagcímei kapcsán. Én magam is így vagyok ezzel, újságíróként viszont különös meghasonulásban van részem ezen téma kapcsán. Látom, érzékelem ugyanis mindkét oldal törekvéseit, és bizonyos szinten meg is tudom érteni. Az egyik oldal véleményét olvasóként nyilván ti magatok is látjátok. A sportos tudósításokban lévő címek olykor többet ígérnek, mint amiről valójában a cikk szól, és ami valójában benne van az adott sztoriban. Kapunk is érte rendre olvasói megjegyzéseket (ezúton is köszönjük őket!), ami alapján ha túlságosan elszállnánk a bulvár irányba, akkor segítetek visszarángatni bennünket a földre. De vajon miért van ez így, és miért terjed egyre inkább az online médiában (is)?

A bulvár térnyerése nem csak a sportban és nem csak Magyarországon érzékelhető

Én is gyakran teszem fel magamnak ezt a kérdést, amire szerkesztőként, újságíróként a választ ugyan én sem tudom pontosan, de látom a másik oldal érveit is. Az olvasottság (a TV-ben a nézettség) fontos tényező, így nyilván mi is azt szeretnénk, hogy sokan olvassátok a hatharom.com-t. Szeretnénk benneteket informálni és tájékoztatni a sport világának történéseiről, érdekességeiről, különlegességeiről. De sajnos a jelenlegi világ bulvár-orientáltságával mi sem nagyon tudunk mit kezdeni. Mert jelenleg úgy állunk, hogy egy „Dzsudzsák Balázs megint karambolozott - fotó” címmel ellátott egyszerű bulvár cikk órák alatt elér többezer olvasót, míg egy komolyabb kutatómunkával, utánajárással elkészült NFL-, NBA-beharangozó írás vagy éppen egy labdarúgó-mérkőzést elemző alkotásunk az olvasottsági listán - jó esetben - a középmezőnyben kullog. És itt lép be a jól ismert ár-érték arány fogalma, amely mindig elgondolkodásra késztet egy-egy hosszabb cikk elkészítése előtt. Vajon érdemes felkutatni egy komolyabb témát, utánajárni valami komplexebb dolognak, ha az embereket két fedetlen mell kirakásával ki lehet szolgálni?

Olyan ez, mint a 22-es csapdája. Mert ha nyilvánosan kérdezik meg, akkor az olvasó arról beszél, hogy szeretne értékes, színvonalas tartalmat „fogyasztani”, és emellett látványosan elítéli a bulvár jellegű cikkeket. Az olvasottsági adatok viszont mégis másról árulkodnak, a szenny, a halál, a botrány mindennél jobban fogy (ld. még Magyarország legolvasottabb nyomtatott napilapja = Blikk), mint bármi más. Az össznépi bulvár-fogyasztásból nyilván senki sem vonhatja ki magát teljesen, de igenis tehet érte saját maga is, hogy ez a tendencia megforduljon vagy legalább lassuljon. Nem tagadom (nem tagadhatjuk), hogy nálunk is jelennek meg bulvár témájú írások, - ezeket igyekszünk is a megfelelő címkével jelezni az ilyen témáktól irtózók számára - de remélem, hogy ezek mértéke még jócskán az ingerküszöbön innen van, és bízom benne, hogy ez jó ideig így is marad.

Én töretlenül hiszek benne, hogy minőségi tartalommal is lehet korszerű és aktuális sportoldalt készíteni, amelyhez viszont az olvasók „segítsége” is szükséges. Nem hiszem, hogy az alapvető tendenciákat majd pont a hatharom.com olvasói fogják megváltoztatni, de együttműködve mégis tehetünk azért, hogy legyen (maradjon) nektek egy olyan sportoldal, amely közös szenvedélyünkről, a sportról ír és tudósít. Nos, ehhez ajánlok egy „alkut”, amely talán egyfajta újévi fogadalomként is felfogható lenne. Na persze ne ijedjetek meg, nem kell világot megváltó dolgokra gondolni. Mit szólnátok, ha ezentúl naponta eggyel több „normális címmel” megjelenő cikket olvasnátok el (ne csak a bulvár-csali címekre kattintsatok) az oldalunkon, eggyel több kommentet írnátok az ilyen jellegű cikkekhez, amelyekről úgy gondoljátok, hogy valóban helye van egy minőségi internetes sportoldalon.

Ezzel párhuzamosan pedig kerüljétek a „meghalt-megölte-kirúgta-leköpte” típusú írásokat vagy éppen ne küldjetek indulatból azonnali SZEMÉLYESKEDŐ hozzászólást a „Barca vagy a Real a jobb csapat”-témájú bejegyzésekre. Ha ez így lesz, talán a szerkesztők, újságírók is jobban értik, érzékelik hogy tényleg szükség van normális, a sport szakmai oldalát kidomborító tartalomra, amelyek megírása, felkutatása nem pusztába kiáltott szó. A bulvár-spirál térnyerése ugyanis nem csak az újságírók és nem csak az olvasók „hibája”, hanem közös bűn. De tenni is csak együtt tudunk ellene. Ugye idén megpróbáljuk közösen?