Darts világbajnokság

Csak döntő szettben jutott túl honfitársán James Wade

  • VNA

Már csak egyetlen hely kiadó az elődöntőben a Londonban zajló PDC darts világbajnokságon, miután James Wade is bejutott a legjobb négy közé.

A londoni Alexandra Palace-ban zajló PDC darts világbajnokságon a két pénteki negyeddöntő után szombaton újabb két hely talál gazdára a legjobb négy között. Az esti program első negyeddöntőjében két angol játékos találkozott egymással, ahol a hatodik helyen kiemelt Wes Newton ellenfele a világranglista harmadik helyén álló James Wade volt. Newton kezdett jobban, aki 2-0-ra is vezetett a szetteket tekintve, sőt 2-1-es vezetésénél három nyila is volt a 3-1-es előnyhöz, ám nem tudott vele élni.

James Wade kétszettes hátrányból tudott fordítani a PDC világbajnokság negyeddöntőjében - Fotó:pdpa.co.uk

Az előzetesen esélyesebbnek gondolt Wade előbb egyenlített, majd fordítani tudott, sőt 4-2-es vezetésénél már a mérkőzés megnyeréséhez is közel került. Ekkor azonban Newton percei következtek, aki egyenlített, így 4-4 után következhetett a mindent eldöntő kilencedik játszma. Ebben Newton került előnybe, de a "The Machine" (A gép) becenévvel illetett Wade egyenlített, majd ellenfele kezdését elnyerve került 2-1-es előnybe, végül pedig saját kezdése után egy dupla ötössel zárta le a játszmát és a mérkőzést is. Az 5-4-el továbbjutó Wade ellenfele az elődöntőben a címvédő Adrian Lewis és a holland Michael van Gerwen párharcának győztese lesz.

A találkozó különlegessége, hogy Wade háromnyilas körátlaga (92,89) sokkal rosszabb volt, mint ellenfeléé (97,15), mégis ő tudott továbbjutni.  Érdekesség még, hogy a mindössze 29 esztendős Wade legutóbb is elődöntős volt a vb-n, akkor a későbbi győztes Lewistól kapott ki 6-5-re az elődöntőben. Az már pénteken eldőlt, hogy a PDC világbajnokság másik elődöntőjében a 15-szörös világbajnok Phil Taylor ellenfele a holland Raymond van Barneveld lesz.