Sportfogadás

Milyen típusú fogadó vagy? Ismerd meg önmagad!

  • Barcsai Róbert

Akárcsak a valós életben, a sportfogadásnál az első és legfőbb szempont, megismerni önmagunkat. Fontos, hogy célokat tűzz ki magad elé. Ha nincsenek céljaid a fogadással, nem tudod kontrollálni az eseményeket, kifolyik a kezeid közül a pénzed. Íme, néhány dolog, hogy megismerd önmagad, mi is jellemző rád valójában.

Kockázatvállalás

Ki az a személy, aki pontosan meg tudja mondani, hogyan és hol fogadj? Rengeteg tanácsot kapsz, sokan sugallják neked a jó megoldásokat, de a döntéseket kizárólag magadnak kell meghoznod. Sok múlik a kockázatvállalásodon. Aki egyszerre sok pénzt akar nyerni, gyakran túl sokat kockáztat ennek érdekében. Az ellentéte ennek az, aki a minimálisnál is kisebb kockázatot vállal csak, a bevételének nagyon kevés százalékát kockáztatja, toronymagas esélyesekre is kis pénzzel fogad.

Az egyik legfontosabb dolog dönteni, hogy rövid vagy hosszú távon szeretnél fogadni. Amennyiben a hosszú távot választod, esélytelenekre is fogadhatsz, akiknek kicsi a matematikai esélyük a nyerésre. Ha ezt az utat választod, előre tudnod kell, hogy könnyen megeshet, sokáig sikerélmény nélkül fogsz fogadni, amennyiben viszont nyersz, nagy összegre számíthatsz, mert az esélytelen kimeneteleknek mindig magas az oddsuk. A kérdés a következő: van-e elég türelmed kivárni, amíg bejön az underdog tipped? Vagy elveszted a türelmed és stratégiát váltasz?

A másik típus, aki nagy favoritokra fogad kis nyereséggel, de nagy tétekkel. Az ilyen ember úgy fogja érezni, hogy folyamatosan nyer, de a nyeresége így is alacsony marad és amennyiben veszít, újrakezdheti az egészet. Általánosságban elmondható, hogy többet veszíthetsz a biztosnak tűnő tippekkel - amennyiben fogadásaid mértéke arányosan nagyobb az alacsonyabb szorzók miatt -, mert a bukás veszélye itt is ugyanúgy benne van a játékban.

Fogadók típusai

Néhány embernek csak egyfajta luxusszórakozás a fogadás. Ők nem idegeskednek a televízió előtt, nem jönnek eksztázisba vagy esnek pánikba, ha nyer vagy veszít a csapatuk, amelyre tétet tettek. Nem fogadnak minden nap, nekik a fogadás csak egy kikapcsolódás. Ezzel szemben állnak a hazardőrök, azok a fogadók, akik sok pénzt kockáztatnak, és rengeteg múlik számukra az adott mérkőzés kimenetelén. Ők állandóan nyerési kényszerben vannak, a vagyonuk jelentős részét is kockáztathatják, nem gondolkodnak hosszú távú periódusokban.

Milyen típusú fogadó vagy?
Az alábbiakban rövid jellemzéseket olvashatsz a sportfogadók leggyakoribb típusairól. Nem árt tisztában lenned azzal, hogy melyik kategóriába tartozol – legjobb, ha ezt magad tudod fel- és adott esetben elismerni, de akár kérdezd meg barátaidat, rokonaidat is, akik a legjobban ismernek –, hiszen ennek megfelelően alakíthatod saját fogadási szokásaidat. Lássuk tehát a példákat:
Társasági fogadó: Te abba a csoportba tartozol, mely a szerencsejátékosok legnagyobb részét teszi ki; számodra a fogadás csak egy a számos (szabadidős) tevékenység közül, melyben örömödet leled. Nem származnak belőle problémáid, éppen csak alkalomadtán engedsz a csábításnak.
Gyakori fogadó: A sportfogadás életed fontos részét képezi, de nem veszíted el az uralmadat fölötte. Nincsenek anyagi vagy szociális problémáid, és nem is lesznek, amíg kezedben tartod a gyeplőt!
Problémás fogadó: Valljuk be, neked problémáid vannak. Azért fogadsz, hogy gyorsan meggazdagodj, de többnyire pénzügyi és/vagy szociális problémáid támadnak belőle. Ha nem szeded magadat össze nagyon gyorsan, KOMOLY problémák elébe nézel.
Profi fogadó: Azon kevesek közé tartozol, akiknek a fogadás a munkájuk. Elsődleges jövedelmed ebből származik, ennél fogva nem fogadsz esztelenül mindenre, hanem pontosan megtervezed az egész folyamatot. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni, mert sok profiból válik észrevétlenül problémás vagy megszállott fogadó.
Szenvedélyes fogadó (Action Gambler): A fogadás és különösen a győzelem számodra a legfőbb örömforrás. Teljesen felvillanyoz, amikor nyersz, és olykor egyre nagyobb és nagyobb tétben játszol, amikor nyerő szériád van. Az efölötti öröm hajszolása könnyen életed központi kérdésévé válhat, úgyhogy légy óvatos!
Megszállott fogadó: Neked nem problémáid vannak, hanem betegséged. Jobban tennéd, ha a pénzedet a napi szükségleteidre költenéd, nem pedig elpazarolnád. Úgy gondolod, nincs semmi bajod, pedig nagyon is segítségre van szükséged, mégpedig gyorsan!

De mi történik, ha egy csupán szórakozásból fogadó ember hirtelen elkezd nyerni? Jó kérdés, ugyanis, ha a fogadó ügyes vagy szerencsés, gyakran megtörténhet ez. Ilyenkor elkezd nagyobb tétekkel játszani, és lassan azt veszi észre, hogy az erre szánt pénze elfogyott. Ez lesz az eredménye az általános emberi hozzáállásnak. Úgy tűnik, az ember agyába bele van kódolva, hogy a pénzt, amit megnyert, újra kockára kell tennie. Ilyenkor a legritkább esetben mondja azt: „Rendben, elégedett vagyok.

A legtöbben ehelyett elkezdik emelni a téteket, és mindent elveszítenek. Tegyük fel, a fogadó nyer 100 dollárból 500-at. Szép kis profit, amivel elégedett is lehetne. De sok ember ahelyett, hogy megtartaná, félretenné a pénzt és átgondolná a további stratégiáját, egyből meg akarja duplázni vagy triplázni a megnyert összeget, és a végeredmény legtöbbször a teljes csőd. Ha az 500 dollárból maradt mondjuk 300, már általában csak az lebeg a fogadó szeme előtt, hogy ez az összeg volt már 500 is, és megpróbálja visszatornászni magát a valaha volt legmagasabb nyereményéig. Ilyenkor szokott a profit szép lassan eltűnni. Ha bölcs vagy, tanulsz az imént leírt példából: minimális fegyelemmel rengeteg bukástól megkímélheted magad!

Fegyelem

Amennyiben nyerő szériába kerülsz, sokszor úgy érzed, tévedhetetlenné váltál. Ilyenkor szokott megtörténni a profit elvesztése, pedig ha az eredetileg célul kitűzött stratégiádat követed, akkor hosszú távon jól termelne számodra a fogadásod. Amennyiben jó periódusban vagy, akkor is óvatosan adj ki pénzt a kezedből, mindig megfontoltan. Ha elkezdesz veszíteni, őrültségekre is képes lehetsz, stratégiát váltasz, felfoghatatlan összegeket raksz fel tétnek, vagy több játékon akarsz egyszerre pénzt nyerni. Ha kidolgoztál egy biztos lábakon álló stratégiát, ez újra és újra eszedbe kell hogy jusson, ehhez azonban fegyelemre és türelemre van szükséged. Akkor vagy erős, ha még a rossz periódusokban is meg tudod őrizni a fegyelmedet. Esetleg néhány hetes pihenőt is tarthatsz a fogadásokban, elfoglalhatod magad mással, és egy kis szünet után újult erővel térhetsz vissza.

Idő

Fontos kérdés az idő is. Kinek mire jut ideje, milyen megszerzett tudással érdemes nekivágni a fogadásoknak?

Van elég időd, hogy tájékozódj, begyűjts minden információt a különböző eseményekről? A fogadás során minden megszerzett tudásodra és tapasztalatodra szükséged lesz. Ezeket kell megfelelően vegyítened a sport iránti érdeklődéssel, ami egy fogadóban jó, ha megvan. Azt is el kell döntened magadban, hogy ez számodra csupán egy hobbi vagy komolyabb szinten is szeretnél foglalkozni vele, akár a megélhetés egyik formájaként.

 

Pénz

Mennyi pénzed van a fogadásra? Mennyit tudsz ráfordítani? Soha ne fogadj kölcsönből, mindig a saját pénzedet kockáztasd! Olyan pénzt sem szabad a sportfogadásra költeni, ami ennél fontosabb célokra lett félrerakva, például a háztartásra. Mindig a tudatodban kell, hogy legyen: a fogadásra feltett összes pénzedet bármikor elveszítheted. Ebben az esetben nem érhet kellemetlen meglepetésként, ha eltűnik a pénz, amit fogadásra szántál. Tűzz ki magad elé célokat, például egy általad elérni kívánt profitot. Amennyiben a célodat sikeresen elérted, kezdd újra elölről. Például indíts 50 dollárral, és fogalmazd meg önmagad számára a 250 dollár elérését. Amikor ez megvan, vegyél ki 200-at, majd kezd újra el 50-ről, és állíts fel újabb célokat. Így learathatod a munkád gyümölcsét, és igazi pénz lesz a kezedben, nem csupán virtuális tőkéd a fogadóirodában.

Ez ugyanakkor nem szentírás, ha úgy érzed meg tudod állni, hogy elhazardírozd a számlán lévő pénzed, akkor akár bent is tarthatod a fogadási számládon, így növelve a bankrollodat. A megnövekedett fogadási tőkét így felhasználhatod akár az alaptéted emelésére, amivel nagyobb profitra tehetsz szert.

Természetes érdeklődés

Tényleg érdeklődsz a sportok iránt, vagy csak a nyereséged növelésének lehetőségét látod a sportfogadásban? Ha valóban sportrajongó vagy, könnyebb a dolgod, hiszen mindig naprakész információkkal rendelkezel az egyes eseményekről, ami számodra extra esélyt jelent a fogadásnál. Ha úgy érzed, hogy ez az egész untat, és nem jelent több örömet a számodra, az lesz a nap, amikor már nem érdemes tovább játszanod. Csak a profitod maximalizálása miatt ne fogadj! Amennyiben a motivációdat elvesztetted, nagy az esély arra, hogy elveszted a türelmed, a fegyelmed, majd legvégül a pénzedet is.