NFL

Egy hosszabbítás, féltucatnyi pofon

  • Szabó András

Extrém mérkőzéseket hozott a Nemzeti Futball Liga 15. játékhetének magyar idő szerint vasárnap késő este lejátszott turnusa. Egyetlen végtelen szoros, csak a hosszabbításban eldőlő találkozó mellett ugyanis a többi meccsen irgalmatlan pofonok repültek, s megalázó verések lettek kiosztva.

Dallas Cowboys - Pittsburgh Steelers 27-24 h.u.

Az este egyetlen nem sima meccsén a találkozó előtt még a csoportelsőségre minimális eséllyel hajtó Steelers és a Cowboys találkozott egymással. Tony Romoék bár Dan Bailey és Jason Witten révén még az első mezőnygólt és az első touchdownt is elhappolták Ben Roethlisbergék elől, de Benő eszén nem lehetett túljárni.

A Pittsburgh qb-ja ugyanis egy csak rá jellemző játékot mutatott be a második negyed legvégén. Amerika csapatának körülbelül kétszer cselezte ki a teljes védőfalát a zsebben, háromszor mutatta be, hogy eldobja a labdát, s vagy féltucatszor pördült meg maga körül, mire megtalálta régi cimboráját, Heath Millert. A tight end pedig már túlságosan is hozzászokott csapattársa bohóckodásaihoz, hogy meglepődjön rajta, így köszönte szépen a lehetőséget, s 30 yardos TD-vel behozta a hátrányt.

A második félidőben szintén fej-fej mellett haladt előre a két társulat. Dez Bryant 24 yardos elkapását (amelyet a wide receiver törött ujjal gyűjtött be!) Jonathan Dwyer egyenlítette ki közvetlen közelről, majd hogy szerepet cseréljen a két alakulat, Antonio Brown Roethlisbergertől kapott 7 yardos hatpontos ajándékát ezúttal a Dallas futója, DeMarco Murray egalizálta alig hét perccel a vége előtt. A hátralévő pillanatok az idegeskedéssel teltek, s bár volt olyan pillanat, miszerint akár egyik, akár másik csapat behúzhatta volna a meccset, végül hosszabbításba torkollott a meccs.

A pénzfeldobást a Steelers nyerte meg; a kritikus pillanatokban általában játékát egy magasabb szintre emelő Ben Roethlisberger pedig ezúttal hatalmasat hibázott. A Mike Wallace-nak szánt dobásaába ugyanis belelépett Brandon Carr, s a Dallas cornerbackje gyakorlatilag megnyerte a meccset a csapatának interceptionjével, amely után Dan Bailey alig húsz yardról győztes mezőnygólt szerzett.

A sikerrel az NFC Keleti csoportjának elején hármas holtverseny alakult ki az egyaránt 8-6-tal álló Cowboys, Giants és Redskins részvételével; a Steelersnek 7-7-tel még tepernie kell a két győzelemmel még jobban álló Ravensszel a csoportért, illetve a Bengals-Colts duó után a rájátszásért.

Buffalo Bills - Seattle Seahawks 17-50

Már a második egymás utáni hétvégén is hatalmas pofont mért a Seahawks ellenfelére. A múlt vasárnap a Cardinalsnak kiosztott 58 pontos taglózás után Chan Gailey Billsét is csaknem ugyanilyen különbséggel küldték haza Pete Carrollék (hogy a sportág hangulatát az államhatárokon kívül is elterjesszék, a Bills Torontóban rendezte meg a meccset).

Repülőrajtot vett a Seahawks, az újonc létére veterán magabiztosságával rendelkező Russell Wilson és az egykori Bills-játékos Marshawn Lynchnek köszönhetően ugyanis alig 20 perc után 31-7-re vezetett az NFC Nyugati csoportjában vitézkedő Seattle. Nem győzünk rá jelzőket találni; elképesztő volt Wilson, aki három touchdownt is futott, illetve egy hatpontos passzt még Zach Millernek is kiosztott, mire a Bills reagálni tudott volna Stevie Johnson révén.

,,Egy pofontért kettőt adj!" jelszóval kelhetett fel Pete Carroll, mert a húszpontos előnyben sem adott parancsot csapatának az erőtartalékolásra. Lynch futásával és Earl Thomas interception utáni visszafutásával tovább nőtt a tetemes különbség, s egy negyedik kísérletre megpróbált sikeres fake punt után Steven Hauschka mezőnygóljával egymás után a második héten értek el ötven(!) pontot a Sirályok, akik így csak egy döntetlennyire vannak lemaradva a késő este játszó 49erstől.

San Diego Chargers - Carolina Panthers 7-31

Gyakorlatilag már hivatalossá vált: a 17. játékhét után véget ér AJ Smith általános igazgató és Norv Turner főedző ,,áldásos" ténykedése a kaliforniaiaknál. A 2006-ban még Marty Schottenheimer vezérletével főcsoportdöntőben játszó Chargers egyre visszább esik a csapatok rangsorában, s Peyton Manning divízióba igazolásával szinte már szeptemberben letehettek a rájátszásról.

Hogy Cam Newton és a kriminális Panthers is móresre tudta tanítani őket, az sem válik LaDainian Tomlinson egykori csapatának dicsőségére. A másodéves irányító két touchdownpasszával és pont a San Diegóból igazolt Mike Tolbert két futott TD-jével ugyanis saját pályáján döngölte földbe Philip Riverséket, akik a nagyszerű pályafutása vége felé járó Antonio Gates gyönyörű elkapásával csak azt tudták elkerülni, hogy a Giants és a Bucs módjára lenullázzák őket.

Mivel mindkét csapat 5-9-el áll, a playoffba kerülésre esélyeik már matematikailag is elszálltak.

Arizona Cardinals - Detroit Lions 38-10

Ahogy már említésre tettünk róla, a múlt héten 1923 óta (!) legnagyobb vereségét szenvedte el a Cardinals. A Seahawks elleni 58 pontos ,,koki" után azonban úgy éledtek fel Larry Fitzgeraldék haló poraikból, mint Lázár a bibliai történetben. A Szezon elején négy győzelmet, majd a változatosság kedvéért kilenc (!) vereséget bemutató sivatagiak ezúttal harmadik számú irányítójukkal, Ryan Lindleyvel is nagyarányú vereséget mértek a szezon előtt még Super Bowl-reményekkel induló Detroitra.

A Vörösbegyeket passzjáték híján Beanie Wells cipelte a hátán; a sérülékeny futó ezúttal 17 kísérletből 67 yarddal és 3 touchdownnal bizonyította be, hogy a tehetsége a helyén van. Ezen kívül a védelem is kitett magáért; a csodálatos Adrian Petersonnal az Év Támadójátékosa címért versenyző Calvin Johnsonnak ,,mindössze" 10 elkapásból 121 yardot engedtek az Arizona cornerbackjei (a Lions receiverének két meccsen 195 yardot kellene teljesítenie, hogy megdöntse minden idők egyik legnagyobb sportolójának, az utolérhetetlen Jerry Rice-nak a rekordját, aki 1995-ben 1850 yardot fogdosott össze), s Rashad Johnson és Greg Toler is az ellenfél végzónájáig szaladt a Matt Stafford akarata ellenére náluk kikötő interceptionökkel. Így megszakította borzalmas vereségi sorozatát a Cardinals; de mindkét csapatnak már teljesen tét nélküli a többi lejátszott mérkőzés.

Oakland Raiders - Kansas City Chiefs 15-0

Az AFC Nyugati csoportjának két bohóca még a vártnál is alacsonyabb színvonalú küzdelmet hozott. A Brady Quinn nevével ,,fémjelzett" Chiefs ugyanis a harmadik negyed 10. percéig nem csinált first downt, illetve lépett át az ellenfél térfelére.

A Carson Palmer irányította Raiders is csupán egy erre megfelelő szintet hozott, Darren McFadden 110 futott yardjával és a lengyel Sebastian Janikowski öt mezőnygóljával is csak annak örülhet a két csapat, hogy egyre közelebb van a szezon vége, amikor elfelejthetik gyalázatos teljesítményüket.