Utánpótlás

Itthon vívhatja ki az Eb-részvételt az U17-es válogatott

Az U17-es magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán harcolhatja ki Európa-bajnoki részvételét. Nyonban, az UEFA székhelyén kisorsolták az Eb-selejtező elitkör csoportjait, valamint a jövő évi selejtezők beosztását.

Pisont István együttese ősszel hibátlan teljesítménnyel, az olaszokat is legyőzve biztosította be helyét az U17-es elitkörben, amelynek csoportbeosztását szerdán tartották meg Nyonban. Válogatottunk kiemeltként várta a sorsolást, amelyen a svéd, a finn, valamint a fehérorosz korosztályos csapatot kapta ellenfélnek. Továbbjutási esélyeinket növeli, hogy az elitkört Magyarországon rendezik, március utolsó hetében a mieink a jól ismert környezetben harcolhatják ki a májusi, szlovákiai Eb-n való részvételt - olvasható az mlsz.hu-n.

A három csoportellenfél egyaránt második helyen jutott tovább selejtező csoportjából. A fehéroroszok 7-0-ra kikaptak a szerbektől, viszont legyőzték Moldovát és Örményországot, a finnek 8-1-es vereséget szenvedtek a németektől, de magabiztosan megverték San Marinót illetve Andorrát. A svédek Románia és Macedónia ellen begyűjtötték a három pontot, míg az írekkel 1-1-es döntetlent játszottak.

"Ha megnézzük, milyen erős csoportok is kialakultak az elitkörben, akkor örülhetünk a sorsolásnak, a legjobb európai csapatokat sikerült elkerülnünk - mondta a sorsolásról Pisont István szövetségi edző. - Azt azonban hozzá kell tenni, hogy hiba lenne hátradőlni, mert azok a válogatottak, amelyek idáig eljutnak, már bárkit képesek legyőzni, ráadásul ebben a korban még kevésbé kiszámíthatóak a csapatok. A hazai rendezés nagyon sokat jelent, bízom benne, hogy itthon sikerül kiharcolni az Európa-bajnoki részvételt. A mérkőzésekig szeretnék minél több információt begyűjteni az ellenfelekről, de elsősorban saját magunkra kell figyelnünk a következő hónapokban, egyrészt a kiválasztás, másrészt a megfelelő tavaszi program kialakítása kapcsán."

A sorsoláson az is eldőlt, hogy a 2013/14-es szezon őszi Eb-selejtezőjén a skótok, a szlovénok és a walesiek ellen lép pályára az 1997-es születésű játékosokból álló majdani U17-es válogatott, a minitornának Szlovénia ad otthont.

"Ebből a csoportból sem tartom megoldhatatlan feladatnak a továbbjutást. Ennek a korosztálynak a válogatottja még nem alakult ki, a következő szűk egy évben kell megtalálnunk az ideális csapatot. Itt is szükség lesz egy jó tavaszi programra, és a lehető legtöbb összetartásra. Fél év is nagyon sokat jelent a fejlődés szempontjából, vagyis még van időnk kialakítani az Eb-selejtezőn résztvevő együttest" - tette hozzá Pisont István.