Lovas Világkupa

Öt világbajnok és 21 vb-cím a fogathajtók mezőnyében

Rendkívül erős mezőny méri össze tudását fogathajtásban a jövő hétvégén hatodik alkalommal sorra kerülő Lovas Világkupán, ugyanis öt világbajnok - akik összesen 21 vb-aranyérmet birtokolnak - csap össze a Papp László Sportarénában.

A domonyvölgyi Lázár Lovasparkban tartott szerdai sajtótájékoztatón kiderült, a fedeles fogathajtó Világkupa-sorozat negyedik, budapesti állomásán rajthoz áll az utóbbi három világbajnokság csapatversenyében győztes teljes holland hármas, Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde és Theo Timmermann, továbbá az utóbbi két vb egyéni győztese, a magyar tulajdonban lévő fogattal versenyző ausztrál Boyd Exell. A magyar színeket a 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitz József képviseli.

A vecsési hajtó nem esélytelen a jó szereplésre, ugyanis Stuttgartban egy harmadik hellyel mutatkozott be, de a legutóbbi kiírásban szerzett ezüstérme is bizonyítja, hogy kifejezetten jól megy neki ez a műfaj. A legnagyobb favoritnak azonban a Vk-sorozat négyszeres címvédője, Exell számít, aki eddig mindkét fordulót megnyerte, amelyen elindult.

Fotó: origo.hu

Ezúttal a hatszoros világbajnok Lázár Zoltán nem ül bakra szabadkártyásként sem, de bejelentette, hogy jövőre ismét kettesfogattal versenyez, nem titkoltan azzal a céllal, hogy testvérével, Vilmossal megnyerjék Szlovákiában a világbajnokságot.

Díjugratásban is igen rangos mezőny gyűlik össze, több olimpikon is ellátogat Budapestre, s a szakág olyan kiemelkedő nemzetei is küldenek versenyzőket, mint Hollandia vagy Németország.

Lázár Vilmos, a magyar szövetség elnöke elmondta, a viadalokon 17 nemzetből több mint 50 lovas mintegy 150 lóval versenyez a közel 100 ezer eurós pénzdíjért. A fogathajtóként hétszeres világbajnok sportvezető hozzátette, hogy a szokásoknak megfelelően ezúttal sem csak a profi sportolók versenyeiről szól majd az esemény. A díjugratást és vezetést ötvöző Ride and Drive-ban, továbbá fogathajtásban korábbi és jelenlegi sikeres magyar sportolók, illetve zenészek, művészek, televíziós személyiségek küzdenek meg egymással. A programot olyan műsorok színesítik, mint western show, póni galopp, vagy éppen a közkívánatra visszahívott világhírű Lorenzo szabadidomításos bemutatója.

A rendezvény első napján, jövő pénteken 14 000 - köztük kétezer nagycsaládokból érkező - gyermek ingyen tekintheti meg a programot, de mint a szervezők elárulták, óriási az érdeklődés, így akár háromszor ekkora aréna is megtelt volna.