Női kézilabda

Triscsuk magyar állampolgár, Karl Erik Böhn decemberben már számít rá

Szerdán a székesfehérvári Városházán letette a magyar állampolgári esküt Triscsuk Krisztina, a női kézilabda NB I-ben szereplő Fehérvár KC átlövője, akivel Karl Erik Böhn szövetségi kapitány számol a válogatottban.

Az orosz születésű sportoló a magyar állampolgárságát igazoló honosítási okiratot Cser-Palkovics Andrástól, Székesfehérvár polgármesterétől könnyeivel küszködve vette át.

"Még nem tudom, milyen érzés magyarnak lenni. Izgultam nagyon, de a csapattársaim sokat bátorítottak. Nagyon vártam ezt a napot, és most nagyon boldog vagyok. Soha nem gondoltam volna, hogy ez megesik velem, és így lehetőségem lehet a magyar válogatottban szerepelni" - mondta Triscsuk Krisztina az eskütétel után.

Az FKC kézilabdázója Karl Erik Böhn szövetségi kapitánytól, valamint Vetési Ivántól, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökétől egy 5-ös számú válogatott mezt vehetett át.

"Egyértelmű, hogy számítok Krisztára a válogatottban, ha nem sérül meg, akkor biztosra vehető, hogy ott lesz Szerbiában az Európa-bajnokságon" - mondta Karl Erik Böhn.

Az 1985-ben az oroszországi Bokszitogorszkban született kézilabdázó 2004-ben költözött Magyarországra, egy évig az akkor másodosztályú Veszprém-Beton együttesében szerepelt, majd Szabó Edina hívására szerződött Székesfehérvárra, a Cornexi-Alcoa-HSB Holding csapatába. 2005 óta 158 bajnoki mérkőzésen 878 gólt dobott, Magyar Kupa-ezüstöt és bronzérmet nyert a fehérváriakkal.

Triscsuk Krisztina idén két felkészülési mérkőzésen négy gólt dobott egy németországi tornán a válogatott mezében. A gólerős játékos állampolgári esküjével minden technikai akadály elhárult az elől, hogy tétmérkőzésen is szerepelhessen a nemzeti együttesben.