VB 2014

Őrült hajrá után a németeknek négy gól előny sem volt elég a svédek legyőzéséhez

A labdarúgó világbajnoki selejtezők C csoportjában Németország Svédország válogatottját fogadta. A németek egészen egy órán át ragyogóan játszottak, 4-0-ás előnyre tettek szert, majd hihetetlen fordulat állt be. A svédek Ibrahimovic szépítő találatát követően megtáltosodtak és az utolsó másodpercekben döntetlenre mentették az összecsapást.

A németek remekül kezdték a mérkőzést, az első percektől fogva kapujukhoz szegezték a svédeket, s a második percben kapufát lőttek. Boateng jobb oldali beadását követően Müller közeli lövése a bekkelő Olssonról vágódott a lécre. A nyolcadik percben már az égiek sem segítettek a vendégeken: Reus kapott egy kiugratást a bal oldalon, középre gurított, s Klose mintegy nyolc méterről estében a jobb felső sarokba bombázott (1-0).

A 15. percben a hazaiak 11-ese megduplázta az előnyt: Reus előbb Schweinsteigerrel, majd Müllerrel kényszerítőzött, az alapvonalról visszakanalazta a labdát, a középen érkezett a Lazio csatára, aki előbb Isakssonba lőtte a labdát, majd a kipattanót az üres kapuba vágta (2-0).

Kétgólos előnyük tudatában a németek visszavettek a tempóból, sokáig nem jegyezhettünk fel említésre méltó helyzetet. A 37. percben aztán Özil passzolt Reus elé, aki az ötösről Isakssonba lőtt, majd Özil a kipattanót vágta a kapu mellé. Pillanatokkal később egy bal oldali beadást Müller középre fejelt, ott érkezett Mertesacker, aki az ötösről laposan a kapu közepébe lőtt (3-0).

A fordulás után Müller előbbi gólpasszát követően betalálhatott volna, de öt méterről nem tudta elgurítani a labdát Isaksson alatt, pedig Öziltől egy parádés sarkazást kapott. Az 55. percben a Bayern támadója ismét asszisztált, a jobb oldalról ívelte át a labdát, érkezett Özil, aki mintegy tíz méterről egy pattanás után a hosszú sarokba lőtt (4-0).

A németek 4-0-ás előnyt adtak le a svédek ellen

A 62. percben Ibrahimovic is megmutatta, hogy a pályán van, egy előreívelést követően a leshatárról kiugorva a tizenegyespont magasságából a jobb felső sarokba fejelt (4-1). Ez volt a svédek első lehetősége a meccsen, a helyzetkihasználás remek volt, a játék pocsék. Két perccel később ismét nem működött a német lestaktika, ezúttal a jobbhátvéd Lustig ugrott ki, aki éles szögből közelről Neuer lábai között a kapuba lőtt (4-2). A kapus alaposan benne volt a találatban.

A két lőtt gólnak köszönhetően a svédek vérszemet kaptak, s gyakorlatilag a semmiből nyílttá vált a találkozó. a 76. percben Kacaniklic adott be a bal oldalról, a középen berobbanó Elmander pedig kilőtte a kapu bal alsó sarkát (4-3). A 85. percben ráadásul könnyen egyenlíthettek volna a svédek: Neuer rosszul jött ki kapujából, a csereként beállt, újonc Sana pedig a tizenhatos sarkáról az üres kapu fölé lőtt.

A mérkőzés hátralévő idejében a németek rengeteget foglalkoztak az időhúzással, több játékosuk is sárga lapot kapott, a ráadás utolsó percében pedig bekövetkezett az, ami fél órával hamarabb még elképzelhetetlennek tűnt: egyenlítettek a svédek! Mertesasker fejelt le egy előreívelést rendkívül rossz helyre, középre, ahol érkezett Rasmus Elm, aki a kapuba vágta a labdát (4-4). Több labdaérintés már talán nem is volt a meccsen.

A csoport további meccsein Ausztriának és Írországnak egyaránt elegendő volt négy gól találkozójuk megnyeréséhez.

Vb-selejtező 2014
C csoport
Németország-Svédország 4-4 (3-0)
Gólszerzők: Klose (8., 15.), Mertesacker (39.), Özil (56.) ill. Ibrahimovic (62.), Lustig (64.), Elmander (76.), R. Elm (90+3:)
 
Ausztria-Kazahsztán 4-0 (1-0)
Gólszerzők: Janko (24., 63.), Alaba (71.), Harnik (90+3.)
 
Feröer-szigetek-Írország 1-4 (0-0)
Gólszerzők: Hansen (68.) ill. Wilson (46.), Walters (53.), Justinussen (73., ö.g.), O'Dea (88.)
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/europai-vb-selejtezo-c-csoport-2012-2013/1138853  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/europai-vb-selejtezo-c-csoport-2012-2013/1138858  
  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/europai-vb-selejtezo-c-csoport-2012-2013/1138855