Sportgazdaság

Még Indiában is becsődölhet egy krikett csapat

  • VNA

Nem menti meg a csődtől az indiai krikett liga a Deccan Chargers csapatát, inkább új klub alapítására ír ki pályázatot.

Hiába számít a krikett India nemzeti sportjának, az ottani csapatok üzemeltetése sem megy zökkenőmentesen. Ezt támasztja alá az a bejelentés is, amely szerint nem tudta határidőre bemutatni a folytatáshoz szüksége bankgaranciákat, így megszűnik az indiai krikett liga (IPL) egyik meghatározó csapata, a hyderebadi központú Deccan Chargers. Az indiai krikett vezető testülete (BCCI) pénteken döntött arról, hogy elveszi a klubtól a bajnokságban szereplés lehetőségét, mivel az egyesület vezetői a többszöri határidő tologatás ellenére sem tudták időben benyújtani a 19 millió dollár körüli összegre vonatkozó banki papírokat.

Három éve még minden szép és jó volt az IPL megnyerése után - Fotó: cricinfo.com

A komoly pénzügyi krízisbe kerülő klubot a tulajdonosok ugyan a múlt hónapban árverésre bocsátották, ám az egyetlen jelentkezőnek mégsem adták át. A Chargers csapatát az IPL legelső szezonjára (2008) még 107 millió dolláros összegért vásárolta meg az újságkiadási piacon érdekelt cégcsoport. A liga harmadik legdrágább csapata azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ugyan 2009-ben még megnyerte az IPL második kiírását, az idei bajnokság kilenc csapata közül azonban már csak a nyolcadik helyen végzett.

A Deccan Chargers kizárása után a BCCI úgy döntött, hogy a bajnokságban megüresedő hely betöltésére új pályázatot ír ki, amelyre október 24-e lesz a jelentkezési határidő. A jelentkezéseket azonban bizonyos megkötésekkel tehetik meg a pályázók, a területi elvet és az IPL üzleti érdekeit betartva ugyanis csak bizonyos nagyvárosok (Ahmedabad, Cuttack, Dharamsala, Indore, Hyderabad, Kanpur, Kochi, Nagpur, Noida, Rajkot, Ranchi és Vizag) esetében adnak ki új franchise jogot.