Autosport

Kiss Pál Tamás még nem álmodozik a Forma-1-ről

A magyar pilóta a World Series by Renault sorozatban folytatná a pályafutását, reálisan látja az esélyeit.

Kiss Pál Tamás feljebb lépne

Eddigi pályafutása alapján nem véletlenül tartják képesnek arra, hogy Baumgartner Zsolt után ő legyen a következő magyar Forma–1-es autós.

Noha idén és tavaly is középcsapat autóját vezette a GP3-ban, a múlt évben futamot nyert, míg ebben az esztendőben második lett a legtechnikásabb pályák egyikén, Monacóban. S ami a legemlékezetesebb számára: a nyáron a Hungaroringen tizennegyedikként rajtolt, és végül a harmadik helyre küzdötte fel magát.

„A csapatvezetők, a pilóták pontosan tudják, hogy egy-egy kocsival mi a jó eredmény, így már negyedik, ötödik helyezésért is kaptam szakmai elismeréseket. Ettől függetlenül nem lehetek maradéktalanul elégedett. Futballhasonlattal élve: aligha boldog az a játékos, aki lő három szép gólt, de végül kikap a csapata” - mondta Kiss Pál Tamás a nol.hu-nak.

A World Series by Renault (WSR) elnevezésű bajnokság csúcskategóriájának egyik csapata a közelmúltban „vendégpilótának” hívta a mogyoródi futamra. A második futamon egyetlen helyezés választotta el a pontszerzéstől, noha korábban nem vezetett 530 lóerős – a Forma–1-es gépekhez rendkívül közel álló – WSR-autót.

A pilóta szerint még ezen a szinten sem elegendő az, hogy valakit jó pilótának tartanak: a kvalitások mellett megfelelő szponzori támogatásra van szükség. Ezzel együtt bízik abban, hogy sikerül előteremteni a megfelelő összeget, és jövőre már a WSR legnagyobb sorozatában szerepelhet.

Persze, örök kérdés, mikor lehet esélye arra, hogy a Forma-1-ben szerepeljen.

„Évente legfeljebb egy-két fiatal pilóta kerül be a csúcskategóriába. Erre a néhány helyre pedig világszerte több száz, sőt több ezer tehetséges, kiválóan képzett, sok esetben anyagilag is jól eleresztett fiatal pályázik. Ezért jobb, ha realitásoknál maradunk. Előbb be kell jutnom a szériába, meg kell tanulnom az autót, s nem utolsósorban le kell tennem valamit az asztalra. Csak akkor érdemes a Forma–1-ről beszélni, ha már mindezen túl vagyunk” - jegyezte meg Kiss Pál Tamás.