Krikett

Bírókat biztattak csalásra beépített indiai riporterek

  • VNA

Újabb fogadási botrány van kialakulóban a krikett sportágban, ezúttal bírókat vettek rá beépített riporterek az eredmények manipulálására.

Kedden Dél-Afrikában kezdetét vette a krikettezők Twenty20 Bajnokok Ligája sorozata, a sportági híreket azonban egyelőre nem ez a téma uralja. Újfent felmerült ugyanis egy fogadási botrány, amely ezúttal több mérkőzésvezetőhöz köthető. Az indiai televízió beépített riporterei ugyanis a közelmúltban lezárult Srí Lanka-i bajnokság (SLPL) és a vasárnap véget ért T20-as világbajnokság kapcsán kerestek meg bírókat, hogy csalásra bírják őket.

A beépített riporterek hat mérkőzésvezetőt kerestek meg (a pakisztáni Nadeem Ghauri és Anees Siddiqui, a bangladesi Nadir Shah, valamint a három srí lankai bíró, Gamini Dissanayake, Maurice Winston és Sagara Gallage került fel a listájukra), akik pozitívan válaszoltak a titkos megkeresésre. A Nemzetközi Krikett Szövetség (ICC) már bekérte a csatornától a felvételeket, hogy saját hatáskörében is értékelje az azokon szereplő bírókat. A vasárnap a karibi-térség válogatottjának (West Indies) sikerével véget ért világbajnokságon a nevezett bírók egyike sem tevékenykedett.

Az utóbbi időszakban ez a második komoly fogadási botrány, amely érinti a nemzetközi krikett életet, tavaly Angliában három pakisztáni válogatott játékos (Salman Butt, Mohammad Asif, Mohammad Amir) került börtönbe, amiért a 2010-es angolok elleni teszt mérkőzés alkalmával részt vettek a fogadási manipulációkban. Végül mindhárom pakisztáni játékost több évre eltiltották a sportágtól. A botrányt Angliában a News of the World című lap robbantotta ki, amely az indiai esethez hasonlóan egy beépített riporteren keresztül derített fényt a csalásra.