Síugrás

Őrült futam felfelé a planicai síugró sáncon - videó

  • VNA

Extrém ötlet, különleges helyszín - a planicai sírepülő sánc tökéletesen alkalmas volt a Red Bull cég újabb magamutogató rendezvényére.

Különleges futóversenyt rendeztek szeptember végén a szlovéniai Planicán, ahol a világ egyik legnagyobb síugró sáncára kellett felfutniuk a bátor vállalkozóknak. A hasonlóan őrült versenyekre mindig kapható Red Bull cég által támogatott versenyen a sánc tetejéig ugyan "csak" 400 métert kellett futnia a mezőnynek, a helyenként 70%-os meredekségű emelkedővel azonban így is alaposan megküzdöttek a jelentkezők.

A versenyen a nagy létszám miatt (169 futó nevezett 9 országból) selejtezőt is tartottak, első körben csak a dombon, a sáncasztal aljáig kellett felfutni. Akik ezt a 250 méteres távot a leggyorsabban teljesítették, azok jutottak be a döntőbe, ahol viszont már a síugróknál használt nekifutó lejtőn is fel kellett menni. A fináléban a férfiak között Arslan Ahmet révén (5:02,53) török, a nőknél pedig a kiváló sífutó, Teresa Stadlober (6:46,44) révén osztrák siker született A nőknél és a férfiaknál is szlovén ezüstérmest avattak, Petra Miklosa és testvére Matjaz személyében.