Gyorsasági motor

Gyutai a szurkolóknak köszönhetően, bukással a háta mögött készül az Eb-futamra

  • B. Molnár László

A magyar gyorsasági motorsport egyik legnagyobb ígérete, Gyutai Adrián a magyar szurkolók önzetlen segítségével valóra válthatja nagy álmát, és rajthoz állhat a hétvégén, a spanyolországi Albacete-ben rendezendő Európa-bajnokságon.

Noha sokáig úgy tűnt, hogy Gyutai Adriánnak le kell mondania nagy álmáról, az Európa-bajnokságon való indulásról, ám amikor a nyilvánossághoz fordult segítségért, a motorsportot szeretők százai siettek a paksi fiatalember segítségére, és a magyar emberek összefogásának köszönhetően mégis rajthoz állhat az idei kontinensviadalon. Sajnos az időmérők egyáltalán nem úgy sikerültek, mint ahogy azt Adrián eltervezte. Igaz, bejött a futómű finomítása, de délelőtt csak hátulra raktak fel új gumit, így az elsőtől 4,2 másodpercre volt a paksi fiatalember, aki a 30. helyen zárta az edzést.

"Nem voltam elkeseredve a tréning végeztével, hiszen ahhoz, hogy a húszba kerüljek a rajtrácson, megközelítőleg két másodpercet kellett volna gyorsulnom. Erre meg is lett volna minden esélyem, ugyanis a második időmérőn már egy teljes szett új gumival vághattam neki. Délelőtt sajnos csúszott a motor eleje a kanyarokban, ugyanakkor az egyenesekben jól működött, és a végsebességben sem voltam kétségbeejtően lemaradva az élbolytól. Azt azonban már ekkor sejtettem, hogy mivel a középmezőny eleje hihetetlenül felgyorsult, apait-anyait bele kell adnom délután ahhoz, hogy a tervezett 20-24. helyre odaérhessek a rajtrácson" – elevenítette fel az első időmérőn történteket Adrián.

Gyutai Adrián Albacetében, az UEM Road Racing Eb-futamán

Délutánra aztán felkerült az új szett abroncs a Hondára, aminek következtében az első gyorsabb körében azonnal tartani tudta a nála jóval előrébb végzettek tempóját. Sőt, a második kör szektoridejei alapján sikerült volna jelentőset előrébb lépnie a rajtrácson, ám egy közvetlenül mögötte haladó moto3-as versenyző elhibázott egy kanyart, és egyszerűen kiütötte a magyar fiú alól a Hondát. Ezzel Adrián számára az álmodozások kora és az időmérő egycsapásra véget is ért.

"Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ez velem történt. A motorom nagyon összetörött, így amellett, hogy nem tudtam folytatni az edzést, még az a veszély is fennállt, hogy a vasárnapi futamon sem tudok majd elindulni. Nagyon mérges vagyok, hiszen a javulás és előrelépés helyett a 33. helyről kell elrajtolnom, ahonnan nem lesz könnyű előre jönni, de mindent meg fogok próbálni. Az új gumikkal az utolsó szektorban már több mint egy másodperccel gyorsabb voltam, mint reggel, és ha végig tudtam volna menni az időmérőn, reálisan a 25. rajtpozíciót minimum megszereztem volna. Nincs mit tennünk, ez benne van a motorsportban, most az a feladat, hogy a vasárnapi bemelegítés kezdetéig összerakjuk a Hondát. A kvalifikációs időm alapján négy és fél másodpercre vagyok az elejétől, ami nagyon sok, ám ennek a fele lenne a valós. Most már mindegy, az a lényeg, hogy egy olyan mezőnyben, ahol az első tizenötben végzők egytől egyig már több vb-futamon is rajthoz álltak, sikerüljön egy olyan futamot teljesítenem, hogy bebizonyítsam, méltó vagyok a magyar szurkolók bizalmára" – fogalmazott Adrián.

Mivel Adrián is egy gyönyörű összefogásnak, önzetlen segítségnyújtásnak köszönhetően jutott el Albacete-be, így a csapat is hasonló összefogásként természetesen folyamatosan beszámol az Európa-bajnokság másik magyar résztvevőjének, Chrobák Jánosnak a szerepléséről is.

Az Alpok-Adria Superstock 600-as kategóriában bajnoki címet szerző versenyző a kontinensviadalon a Supersportban áll rajthoz. Chrobák délelőtt bármit próbált, egyszerűen semmi sem akart összejönni a számára. Emiatt el is volt keseredve, és utolsó lehetőségként a pénteken már bevált gumikeverékkel és beállításokkal ment ki délután a pályára. Ez végül jó húzásnak bizonyult, ugyanis a nagyon erős mezőnyben végül a 18. helyet szerezte meg, azaz reális esélye van a pontszerzésre.

"A délelőtti időmérő után kicsit el voltam keseredve, mert a motor nem úgy viselkedett alattam, ahogy azt szerettem volna, ráadásul az időm sem javult. A második időmérőre visszatettük a pénteken használt gumikat, és egyből jobban ment minden. 1:34,419-es időt sikerült motoroznom, ami a pénteki legjobbamhoz képest több mint egy másodperccel jobb. Ez az eredmény végül a 38 fős mezőnyben a 18. helyre elegendő, ugyanakkor a pole pozícióból induló Jordi Torres idejétől három másodpercre vagyok csak elmaradva. Ami reménnyel tölt el, hogy a 7. helytől a 18. helyig mindössze egy másodperc a különbség. Nagyon várom a holnapi napot, a versenyen kell az erőnlét, a tiszta fej és a pontosság" – közölte Chrobák János.