Kajak-kenu

Vége a találgatásoknak, Janics Natasa szerb színekben folytatja pályafutását

Csütörtökön délután a háromszoros olimpiai, 18-szoros világ- és 17-szeres Európa-bajnok Douchev-Janics Natasa személyesen jelezte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában, hogy más ország színeiben folytatná a pályafutását.

„Douchev-Janics Natasa ma délután bent járt a szövetségben és hivatalosan is jelezte felénk, hogy a jövőben nem magyar színekben akar indulni a világversenyeken – jelentette be Dr. Ábrahám Attila, a szövetség főtitkára a kajakkenusport.hu-nak. – Korábban is elmondtam, sajnáljuk, hogy így döntött, nagyon sokat köszönhetünk neki, Natasa a három olimpiai aranyérem mellett 18 világbajnoki és 17 Európa-bajnoki címet is nyert az elmúlt 10 évben. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ő is rengeteget köszönhet a magyar kajak-kenu sportágnak. 1999 óta élt és készült Magyarországon, minden lehetőséget megkapott anyagilag és emberileg, amit csak egy sportoló kívánhat. Az MKKSZ elnökségének innentől kezdve 1 hónapja van rá, hogy kialakítsa álláspontját a versenyző távozását illetően. Ez alatt az idő alatt egyeztetni fogunk a magyar és a szerb olimpiai bizottsággal, valamit a szerb sportági szakszövetséggel is.”

Az MKKSZ elnökségének lehetősége van arra, hogy elutasítsa Douchev-Janics Natasa átigazolási kérelmét. Ebben az esetben a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) szabályzata szerint a bajnoknő a következő két szezonban nem versenyezhetne nemzetközi viadalon, de 2015-től már szabadon rajthoz állhatna Szerbia színeiben a világversenyeken.

Ma délután egy másik nyilatkozat is érkezett a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez. Ebben Douchev-Janics Natasa edzője, Kovács László jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a sportolónő versenyzői felkészítésében és köszönetet mondott a szövetség eddigi támogatásáért.

A szakember négy éve irányította az olimpiai bajnoknő felkészülését, 2010 óta ebben a munkában részt vett Janics Natasa férje, Andrian Douchev is. Kovács László a továbbiakban csak a Szegedi Vízisport Egyesület női utánpótlás-versenyzőinek munkáját vezeti.

Maga a versenyzőnő egyelőre nem kívánt nyilatkozni, ígérete szerint néhány napon belül sajtótájékoztatón jelenti be távozásának okait.

Először augusztus közepén röppent fel a hír arról, hogy Janics Natasa visszatér szülőhazájába. Akkor a vajdasági Magyar Szó internetes kiadása írt arról, hogy a Szerb Olimpiai Bizottság tárgyalásokat folytat a kajakossal, aki a 2000-es sydneyi olimpián még szerb színekben végzett a negyedik helyen K-1 500 méteren, de egy év múlva - mivel Szerbiában a minimális támogatást sem biztosították számára - Magyarországon folytatta karrierjét. Nem sokkal később menedzsere, Csonka Gábor többek között a hatharom.com-nak is cáfolta a feltételezést. Később kiderült, az olimpiai bajnoknő férje Szerbiában kapott állást, az MKKSZ pedig sejtette, számítani lehet arra, hogy a magyar versenyző követi őt.

Petrovics Kálmán, Janics klubjának, a Szeged-DÉMÁSZ-nak igazgatója kedden, a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, Janics elkérte kilépő papírjait egyesületétől. A klubvezető szerint gyenge pontján, férjén keresztül csábították haza a bajnoknőt a szerbek.

Douchev-Janics Natasa háromszor nyert olimpiai aranyérmet Magyarország színeiben. 2004-ben Athénban győzött K-1 500 méteren és párosban Kovács Katalinnal is ugyanezen a távon. 2008-ban Pekingben pedig szintén K-2 500-on győzött Kováccsal. Az idei londoni olimpián a jugoszláv, bácskapalántai születésű kajakos két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal gazdagodott.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára az MTI-nek szerdán elmondta: amennyiben Janics országot vált, ám megtartja a magyar állampolgárságot, 35. életéve után megkapja az olimpiai életjáradékot a magyar államtól.   

Egy másik kajakos, a hétszeres világbajnok Benedek Dalma egy hete jelentette be, hogy szintén szerb színekben folytatja. Sajtóhírek szerint a kilencszeres vb-első Paksy Tímea és a vb-bronzérmes Sarudi Alíz is elhagyná Magyarországot, előbbi Ausztriában, utóbbi Cipruson kajakozna tovább.

A szabályok értelmében a versenyzők jövőre akkor szerepelhetnek más ország színeiben, ha ezt hivatalosan szeptember 30-ig, azaz most vasárnapig jelzik a magyar szövetségnél.