Sportdiplomácia

Brazil elnök irányítja a jövőben a nemzetközi röplabda életet

  • Vásárhelyi Tamás

A korábbi FIFA-vezér Joao Havelange után újra brazil vezetője van egy nagy nemzetközi sportszervezetnek.

Pénteken este a Kalifornia állambeli Anaheimben rendezték meg a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) tisztújító kongresszusát. A szervezet elnöke a brazil Ary Graca lett, aki a szavazások 65 éves történetében elsőként tudott már rögtön az első voksolási fordulóban elegendő szavazatot gyűjteni. A brazil sportdiplomata az amerikai Doug Beal és az ausztrál Chris Schacht előtt nyerte el az elnöki megbizatást. 

Ary Graca irányítja a jövőben az FIVB működését - legyőzött riválisai tapsolják meg a választás után - Fotó: insidethegames.org

A tisztújításról döntő szavazáson ezúttal már nem vett részt az eddigi elnök, a kínai Jizhong Wei, aki korábbi ígérete szerint első négy éves elnöki ciklusa után már nem jelöltette magát. Az egyben a brazil és a dél-amerikai röplabda szövetségek elnöki tisztét is betöltő Graca a 206 szavazatból az első fordulóban már 103-at megszerzett, így éppen elérte a győzelemehez szükséges 50%-os küszöböt. Beal 86, míg  Schacht csupán 15 szavazatot kapott és két voks érvénytelennek bizonyult a választásnál. 

Érdekesség, hogy az amúgy ügyvédként dolgozó Graca mindössze a második brazil sportvezető lesz, aki nagy nemzetközi sportági szakszövetséget irányíthat. Korábban Joao Havelange (1974-1998 között) vezette a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA). Graca irányítása alatt a brazil röplabda élet alaposan felpörgött, a londoni olimpián ők nyerték meg - négy éremmel, közte a női válogatott győzelmével - a sportági éremtáblázatot. "A kampányom során keveset beszéltem, de ez tudatos volt. Inkább benneteket hallgattalak, hiszen tudnom kell, hogy mik a problémák, amelyek megoldására a tagságnak szüksége van. MIndig nyitva áll az ajtóm bárki előtt" - nyilatkozta az őt megválasztó tagságnak székfoglalójában az FIVB új elnöke.