Krikett vb

Sportágtörténeti kuriózum rögtön a nyitómeccsen - videó

  • VNA

Sima hazai győzelemmel és egy ritkán látható egyedi eseménnyel kezdődött el kedden a Twenty20 krikett világbajnokság Srí Lankán.

Kedden magyar idő szerint délután vette kezdetét az idei Twenty20 krikett világbajnokság. A sportág legrövidebb változatának (ahol a nagyjából három óráig tartó mérkőzésen mindkét csapat 20-20 játszmát dobhat csupán - innen az elnevezés is) világbajnokságát ezúttal Srí Lankán rendezik meg, ahol a hazai csapat a nyitómeccsen Zimbabwe ellen fölényesen győzött. A 82 futásos győzelem során egy új rekord és egy igazi sportágtörténeti kuriózum is történt.

A srí lankai válogatott egyik legismertbeb játékosa az érkezésnél még nem sejtette, mi vár rá Zimbabwe ellen - Fotó: cricinfo.com

A srí lankaiak dobója, Ajantha Mendis az ellenfél hat játékosát is ki tudta dobni, amire még sohasem volt példa a sportág ezen változatának nemzetek közötti mérkőzésein. A kiváló dobó ellen ráadásul kevés futást is tudtak elérni a zimbabweiek, négy játszmája alatt csupán 8 futást gyűjtöttek vele szemben, ami extrém jó dobóstatisztikának minősül. A találkozó utolsó előtti labdája viszont még ennél is meglepőbb jelenetet hozott. A srí lankai Lasith Malinga dobása után Brian Vitori ütötte el a labdát, egy elrontott mezőnymunka miatt a két zimbabwei futó háromszor is helyet tudott cserélni (ezért három futás jár). Ráadásul ezt követően a labda visszadobása is pontatlan volt, olyannyira, hogy az el is hagyta az oldalvonalat, amiért újabb 4 futás járt a végül nagy verést kapó zimbabwei csapatnak.

A sportágban elméletileg a hat futást érő ütés a maximum (ennyi jár azért, ha az ütő játékos úgy üti ki a labdát a pályáról, hogy az nem ér földet menet közben), de a sorozatos srí lankai védő hibák miatt ez a zimbabwei akcióért mégis hét pont jár. A krikett Twenty20 verziójában a világbajnokságokon (eddig három kiírás volt) még sohasem volt példa ilyenre, hogy egyetlen labdából egy csapat hét pontot tudjon szerezni. A világbajnokság találkozóit az Eurosport2 a következő három hét során élőben, magyar nyelvű kommentárral közvetíti. A csatorna honlapján találtok egy gyorstalpalót is a krikett sportághoz, ezt tanulmányozva jobban érthetővé válik a fentiekben taglalt, az alábbi videóban is látható különleges esemény.