Interjú

Soha nem versenyeztem ilyen erős autóval - Kiss Pál Tamás

A GP3-as sorozat magyar pilótája, Kiss Pál Tamás még sosem ment olyan erős autóval, mint amilyennel a hétvégi World Series by Renault két versenyén a Hungaroringen

Újabb fantasztikus élményben lehet része az autóversenyzés szerelmeseinek a hétvégén a Hungaroringen, ugyanis ismét megrendezik az immár hagyományosnak mondható és ingyenesen megtekinthető World Series by Renault sorozatot. A remélhetőleg minél nagyobb létszámban kilátogató nézők ezúttal is szurkolhatnak magyar versenyzőnek, ugyanis ismét rajthoz áll, igaz, ezúttal a 3.5-ös „királykategóriában” a GP3-ban száguldó Kiss Pál Tamás a BVM Target Racing színeiben. A 21 éves miskolci pilóta bevallotta, már attól beleborzong a gyönyörűségbe, ha csak meghallja hétvégi versenyautójának motorját munka közben.

- Az elmúlt hétvégén lezárult élete második GP3-as szezonja. Milyen emlékeket őriz meg erről az idényről?
- Ez az évad abszolút tanulságos volt a számomra, hiszen ennyi büntetést még soha, egyetlen idényemben sem kaptam, mint most. Volt, amelyik jogosságához nem férhetett kétség – a legfájóbb hibát éppen a Hungaroringen követtem el –, míg volt olyan, amelyik jogosságát a mai napig vitatom. Több alkalommal egyszerűen cserbenhagyott az autóm, holott előzetesen az adott pályán nagyon sokat vártunk magunktól, míg más esetekben sikerült majdnem a mezőny végéről, nagyokat küzdve felverekednem magam a pontszerző helyekig. Egy biztos, rengeteget tanultam ebből az évből, és remélem a megtett kilométerek és a megszerzett tapasztalatok mind a hasznomra lesznek majd 2013-ban is.

Kiss Pál Tamás népszerű a Hungaroringen

- Az sem lehetett egyszerű, hogy idén egyik pillanatról a másikra csapata elsőszámú pilótája lett…
- Egy biztos, ez amilyen nagy dicsőség, akkora felelősség is egyben. Nekem ezt a szituációt még akkor is meg kellett szoknom, ha kiérdemeltem az eredményeimmel.

- Ezek szerint elégedett az idei évvel?
Kiss Pál Tamás: - Inkább úgy fogalmaznék, nem teljesítettem rosszul, több versenyen szereztem pontot, mint tavaly, viszont 2012-ben nem sikerült futamot nyernem. Tehát a nagy áttörés még várat magára, de talán majd jövőre ez is megadatik számomra.

- Ez akár már ezen a hétvégén megadathat, hiszen a World Series by Renault sorozatban ismét elindul. Emlékszik még egy bizonyos 2010-es nyári napra a Hungaroringen?
- Sosem fogom azt a napot elfelejteni, hiszen eddigi pályafutásom legemlékezetesebb futamát teljesítettem. A több tízezer magyar szurkoló előtt nem kevesebb, mint 14 helyet jöttem előre, és pontszerzőként zártam a 2.0 kategóriában.

- Lehet, hogy csak a hétvégéig lesz a két évvel ezelőtti verseny a legemlékezetesebb?
- Ez nekem is eszembe jutott már. Szavakkal nem is tudom elmondani, milyen borzongás tört rám, amikor meghallottam a versenyautóm motorjának hangját. Elképesztő, ahogy szól, ugyanis most a 3.5 kategóriában indulok, és ezek az autók már 520 lóerősek, valamint több pályán már gyorsabbak is, mint a GP2-es autók. Soha nem versenyeztem még ilyen erős autóval, de nem félek, remek kihívás ez a számomra.

- Milyen célt tűzött ki maga elé a versenyekre?
- Nincsenek elvárásaim, de szeretném a maximumot kihozni magamból, és minél
előrébb végezni mindkét futamon.

- Csak ezen az egy hétvégén indul a WSR-ben?
- Az eredeti terv az egy részvétel volt, de sose mondd azt, hogy sose…