Kiállítás

A legnagyobb magyar sportolók fotói a Sportmúzeumban

Puskás Ferenc, Papp László, Gerevich Aladár, Gyarmati Dezső és más legendás sportolók fotóival találkozhatnak a látogatók csütörtöktől október végéig a Hemző Károly képeiből összeállított budapesti kiállításon. A megnyitón Hajós Alfréd első olimpiai bajnoki érmének másolatát ajándékozta a Magyar Sportmúzeum a művésznek.

A Nemzeti Sportközpontok tájékoztatása szerint az ötvenes-hatvanas évek világhírű bajnokairól, a teltházas versenyekről, a lelkes szurkolókról, valamint a Rákosi- és Kádár-korszak sportjának világáról válogatott a falakra több mint száz fekete-fehér képet a tárlat kurátora, Szarka Klára.

A kiállítás megnyitóján Rédei Ferenc, Balogh Rudolf-díjas fotóriporter emlékeztetett rá, hogy Hemző Károly és kortársai számára még sokkal nehezebb volt elkapni egy sportesemény legjobb pillanatait, mint a mai digitális kamerákkal dolgozó sportfotósoknak.

Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy Hemző Károlyt az ötvenes-hatvanas években olyan világsztárok, verhetetlen versenyzők vették körül a magyar sportpályákon, akiknek minden mozdulata élményszámba ment.

"Ezekből a képekből én mindenképpen erőt és lelkesedést tudok meríteni a következő évek munkájához. 30 éves lemaradást kell ledolgoznunk a sportlétesítmények fejlesztésében, azért, hogy a magyar élsportolók méltó körülmények között készülhessenek, és a gyerekeink is tudjanak hol sportolni" - mondta Vígh László.

Hemző Károly egészségi állapota miatt nem tudott személyesen megjelenni a megnyitón, felesége tolmácsolta köszönetét mindazoknak, akik segítettek a kiállítás létrehozásában. Lajos Mari külön kiemelte Szarka Klárát, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnökét és Szabó Lajost, a Magyar Sportmúzeum igazgatóját.

"Mi köszönjük a lehetőséget, hogy helyet adhatunk ennek a csodálatos kiállításnak" - mondta Szabó Lajos, aki meglepetéssel is készült. Hajós Alfréd első olimpiai bajnoki érmének másolatát nyújtotta át Hemző Károly feleségének, így köszönte meg a fotóművész felajánlását, aki a kiállítás teljes képanyagát a Magyar Sportmúzeumnak adományozta.

A Hódolat a bajnoknak című kiállítás október 28-ig látható a Magyar Sportmúzeumban.