Vuelta a Espana

Alberto Contador győzött a spanyol körversenyen

Ahogy már megszokhattuk, megnemtámadási szerződést kötöttek egymással az összetettben elöl állók, s az utolsó szakaszon a Madridban véget érő körpályán már csak a sprinterek gyűrték egymást. A tíz körből álló etapot a szenzációs formában tekerő német John Degelkolb nyerte meg, ezzel begyűjtve ötödik győzelmét is.

A tegnapi, hegyi befutóval véget érő szakasz után megkímélték a szervezők a mezőnyt, s az egész Vuelta (időfutamokat leszámítva) legrövidebb etapját adták oda jutalmul annak 175 versenyzőnek, akik kibírták a Bola del Mundóhoz hasonló brutális emelkedőket. Ezt a háromhetes körversenyeken szokásos módon Alberto Contador és az összetett hősei már csak sebeik nyalogatásával és pezsgőzéssel töltötték, egyedül a sprinterek indultak be a Cibeles téren felállított célkapu láttán.

Az utolsó napra kiszabott 114 km a fővárostól nem messze található Cercedillából indult, s a Madrid belvárosában felrajzolt körpályán ért véget, melyet tízszer megtéve csodálhatták meg az indulók és a nézők többek közt a Cibeles-, a Linares- és a Buenavista-palotát. Az átlagsebesség eleinte az ezen a szinten nyugdíjastempónak számító 30 km/óra körül volt, de az utolsó kilométerre felszökött 60-ra, s ebből nem jöhetett más ki győztesen, mint a gyakorlatilag összes sík terepen véget érő szakaszt behúzó Degelkolb, aki ezzel ötödik szakaszgyőzelmét aratta.

A már egy nappal korábban véglegesen eldőlt összetettben nem változott semmi, s a dopping miatt kapott fél éves eltiltásából visszatérő Alberto Contador sikeresen megnyerte első versenyét. Egyedül a sokáig vezető, harmadik helyen végző Joaquím Rodríguez lehet bosszús: nem csak a piros trikóról, hanem a pontversenyben győztesnek járó zöld trikóról is lecsúszott, miután honfitársa, Alejandro Valverde egy részhajránál lesipuskásként lecsapott a Katyusa kerekesének elbambulása miatt ölébe hulló pontokra.

Vuelta a Espana
21. (utolsó) szakasz, Cercedilla - Madrid, 115 km
1. John Degelkolb (német, Argos) 2:44:57
2. Elia Viviani (olasz, Liquigas) azonos idővel
3. Daniele Benatti (olasz, RadioShack) ai.
4. Allan Davis (ausztrál, Orica) ai.
5. Koldo Fernández (spanyol, Garmin) ai.
   
Az összetettben:  
   
Győztes: Alberto Contador (spanyol, Saxo) 84:59:49
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 1:16 perc hátránnyal
3. Joaquím Rodríguez (spanyol, Katyusa) 1:37 p. h.
4. Chris Froome (brit, Sky) 10:16 p. h.
5. David Moreno (spanyol, Katyusa) 11:29 p.h.
   
A pontversenyben:  
   
1. Alejandro Valverde 199 pont
2. Joaquím Rodríguez 193 p.
3. Alberto Contador 161 p.
4. John Degelkolb 149 p.
5. Daniele Bennatti 107 p.
   
A hegyi összetettben:  
   
1. Simon Clarke (ausztrál, Orica) 63 p.
2. David de la Fuente (spanyol, Caja Rural) 40 p.
3. Joaquím Rodríguez 36 p.
4. Thomas De Gendt (belga, Vacansoleil) 33 p.
5. Alejandro Valverde 31 p.
   
A csapatversenyben:  
   
1. Movistar (spanyol) 246:37:58
2. Euskatel (spanyol) 9:40 p. h.
3. AG2R Mondiale (francia) 20:19 p.h.
4. Rabobank (holland) 23:48 p.h.
5. Sky (brit) 26:55 p.h.