Paralimpia 2012

Szekeres Pál bravúrját másolta egy brit pályakerékpáros

  • VNA

Egy brit pályakerékpáros is elérte azt, amire korábban csak a magyar vívó, Szekeres Pál volt képes - érmet nyert az olimpián és a paralimpián is.

A nemzetközi sport történetében a londoni paralimpiág bezárólag a magyar vívó, Szekeres Pál volt az egyetlen, aki képes volt arra, hogy olimpián és paralimpián is érmet tudott szerezni. Ezt a bravúrt ismételte meg vasárnap a brit pályakerekes, Craig Maclean. A 41 esztendős brit kerekes a 2000-es nyári olimpián a csapat sprintben (többek között az idén már hatodik olimpiai bajnoki címét szerző Chris Hoy társaként) szerzett ezüstérmet, Londonban pedig a paralimpiai pályakerékpáros versenyek B-kategóriájának sprint versenyében tudott győzni, a döntőben honfitársát, a látássérült Anthony Kappest segítette bajnoki címhez.

Craig Maclean (balra) győzelemre vezette látássérült társát a londoni paralimpián - Fotó: dailymail.co.uk

Maclean rendkívül sikeres pályakerékpáros karrierre tekinthet vissza, melyet olimpiai ezüstérme mellett egy 2002-es világbajnoki cím is fémjelez. Igaz a pekingi olimpia előtt már kimaradt a brit csapatból, amely nagy csalódást okozott neki, így azon nyomban be is fejezte aktív pályafutását. Nem sokkal később azonban felkérték őt, hogy legyen részese a paralimpiai csapat felkészítéséért felelős stábnak. Annak érdekében, hogy a paralimpiai tandem kerékpározásban vezető lehessen, még az ilyenkor szükséges kétéves kihagyást is vállalta. A 2011-es világbajnokságon már Neil Fachiet segítette győzelemhez, idén pedig szintén a parasportolók között már Kappes-szel együtt tekert el a vb-címig.

Érdekesség, hogy Kappes már a 2008-as pekingi paralimpián is megnyerte ezt a sprint számot, akkor azonban még Barney Storey volt a vezetője a látássérült sportembernek. Maclean és Kappes már a londoni selejtezőkben új világrekordot (10,05 sec) ért el, a döntőben pedig a honfitárs páros (Fachie és Storey) ellen győztek simán 2-0-ra. A bajnoki cím elégtételt is jelentett a győztes párosnak, mivel a paralimpia elején az 1 km-es versenyben két technikai hiba miatt a kizárás sorsára jutottak.