Vuelta a Espana

Joaquím Rodríguez volt a legjobb feltámadó

Hihetetlen sok hegyet préseltek be a szervezők a Spanyolország északi részén, Asztúriában rendezett 14. szakaszba a spanyol kerékpáros körversenyen. A mindössze 149 km-es etapon két harmadik, egy második és két első kategóriás emelkedőt kellett megmászniuk a kerekesek, nem számítva a megszámlálhatatlan mennyiségű jelölés nélküli, de így is embert próbáló teljesítményt igénylő dombokról.

Ennek megfelelően már öt kilométer után egy 16 tagból álló csoport szerencsét próbált, s egyre növelték előnyüket a főmezőnyhöz képest. Legbuzgóbb tagja az a Simon Clarke volt, aki a negyedik szakaszon hatalmas hajrában mindössze egy küllőnyivel nyert. Most is hasonló energiát fejtett ki a hegycsúcsokon, s legtöbbjüket megnyerve megszerezte a hegyek királyának járó pöttyös trikót.

Azonban csak ezt is csak a legutolsó emelkedőig bírta: ekkor a nagymenők csoportja még Contador kerékcseréje miatti lassítást belevéve is simán utolérte őket, majd lehagyva a Tour-olimpia-Vuelta kombótól besokalló Chris Froome-ot, spanyol házibulivá egyszerűsítette a játékot. Az első kategóriás Puerto de Anceresen pedig a piros trikós Joaquím Rodríguez fenomenális feltámadást produkálva az utolsó métereken előzte meg nagy riválisát, a saxós Alberto Contadort, így a szakaszgyőzelemmel járó bónuszmásodperceknek köszönhetően megsokszorozta egy másodperces előnyét az összetett versenyben.

Vuelta a Espana 2012
14. szakasz, Palais de Rei - Puerto de Ancares (147 km)
1. Joaquím Rodríguez (spanyol, Katyusa) 4:10:28
2. Alberto Contador (spanyol, Saxo) 5 másodperc hátránnyal
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 13 mp.h.
   
Az összetettben:  
   
1. Joaquím Rodriguez 53:06:33
2. Alberto Contador 22 mp. h.
3. Chris Froome (brit, Sky) 1:41