London 2012

Csaknem vak a dél-koreaiak világcsúcsot döntő íjásza

Ha más sportolókról nem is, de legalább az íjászokról azt gondolnánk, hogy sasszemekkel vannak megáldva. Ahogy a londoni olimpia első világcsúcsából kiderült, még erre sincsen szükség, csak isten áldotta tehetségre...

Az olimpia nulladik napján kora délután hírré kelt: megszületett az olimpia első világcsúcsa. A rekordot a dél-koreaiak világbajnok íjásza, Im Dong Hjun szerezte, aki hetven méterről a valaha volt legjobb eredményt érte el a 72 nyílvesszős sorozatlövészetben.

A hír annál érdekesebb, mihelyt megtudjuk: az újdonsült világcsúcstartó gyakorlatilag vak, akinek csapattársaitól kell érdeklődnie, mennyire sikerült eltalálnia a célt.

Az ázsiai sportoló 20/100-as és 20/200-as látásélességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy jobb szemével 20 lábról (6 méter) annyit lát, mint egy tökéletes látású ember 100 lábról (30 méter), míg bal szeme kétszer rosszabb, már-már vaknak minősül. ,,Amikor rápillantok a célra, úgy tűnik, mintha egy csomó vízfestéket kiöntött volna valaki. A határok nem annyira élesek, és az elválasztóvonalak elképesztő homályosak."

Azt gondolnánk, az íjászatban ez hendikep a javából, de ő nem így vélekedik. Ahogy bárki más, ő is szemüveget vagy kontaktlencsét vehetne, de inkább maradt a jól bevált módihoz, mondván, ő ehhez szokott hozzá.

Nem mondhat hülyeséget: egyéniben egyszeres, csapatban háromszoros világbajnok, az Athénban és Pekingben diadalmaskodó csapatnak is a tagja volt...